Pizza na owsianym spodzie

Zwykle, gdy kiedyś słyszałam hasło “domowa pizza” myślałam o drożdżach i pracochłonnym wyrabianiu ciasta i długim oczekiwaniu. Jednak, gdy nie ma się ochoty czekać kilku godzin aż ciasto wyrośnie i pizza w końcu będzie gotowa, polecam wypróbować prosty i szybki w wykonaniu przepis na pizzę na owsianym spodzie.

Mąkę owsianą można albo kupić w sklepie, albo po prostu zrobić miksując płatki owsiane w blenderze. Poniższy przepis jest na dużą pizzę, którą z Mężem i synkiem potrafimy spałaszować w czasie jednego posiłku 🙂 Jeśli jednak zostanie wam kilka kawałków, to spokojnie można przechować je w lodówce na później, a nawet zabrać na lunch do pracy czy szkoły.   

Składniki:
Ciasto:
  • 3 szklanki (720 ml) bezglutenowej mąki owsianej
  • 3 łyżki (45 ml) nieaktywnych płatków drożdżowych
  • 1 łyżeczka (5 ml) oregano
  • 1 szklanka (240 ml) wody
Nadzienie:
  • 1 szklanka (240 ml) sosu pomidorowego
  • 2 garście świeżej bazyli lub szpinaku
  • ananasy krojone z puszki
  • 5 dużych pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 1/2 puszki kukurydzy (lub według uznania)
  • 4 ząbki czosnku (opcjonalnie)
  • oliwki pokrojone w krążki (opcjonalnie)

Wykonanie:

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C.

Mąkę owsianą możemy kupić w sklepie, albo zrobić w domu miksując płatki owsiane (zwykłe lub bezglutenowe – według uznania).

W dużym naczyniu dokładnie mieszamy składniki na ciasto aż utworzą jednolitą masę. Wykładamy ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub silikonową matą i rozwałkowujemy na cienkie ciasto. Wkładamy do piekarnika na 15 minut.

W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Obrany czosnek ścieramy na małych oczkach tarki, a obraną cebulę kroimy na cienkie krążki, pieczarki obieramy, myjemy i kroimy na cienkie plastry, a ananasy i kukurydzę odcedzamy.

Po wyjęciu ciasta z piekarnika rozsmarowujemy równomiernie sos pomidorowy zmieszany ze startym czosnkiem, układamy liście bazylii lub szpinaku i pozostałe składniki w dowolnej kolejności 🙂

Uwaga: nadzienie powinno składać się z waszych ulubionych składników, więc potraktujcie naszą listę jako przykładowy zestaw, w którym możecie zmienić wszystko według własnego uznania.

I pizza na owsianym spodzie gotowa! 

Pizzę wkładamy do piekarnika na kolejne 10 minut, a po wyjęciu kroimy na kawałki i zjadamy ze smakiem 🙂 Świetnie pasuje do niej kimchi z białej kapusty.

Polecam również pizzę na spodzie z tortilli albo pizzę z patelni.

Smacznego!

* Przepis zainspirowanym tym.

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *