Ser wegański z batatów o smaku wędzonej papryki

Kiedyś myślałam, że ser wegański można zrobić tylko z soi albo z orzechów. Ale okazuje się, że nie tylko. Otóż okazuje się, że z płatków owsianych i batatów można zrobić pyszny, zdrowy i naturalny w składzie ser wegański. Polecam! 

Ser wegański
Ser wegański rozsmarowany na kromce chleba i podany z pieczony grzybami

 

Jest on wielkim hitem w naszej rodzinie i pojawia się regularnie na naszym stole. Nawet naszym krewnym – koneserom żółtego sera z mleka – tak smakuje ten wegański ser żółty, że przyrządzają go sami w domu! A więc wy nie czekajcie, tylko sami wypróbujcie 🙂

Składniki: 
  • 1 szklanka (240 ml) wody
  • 1 szklanka (240 ml) płatków owsianych bezglutenowych (lub zwykłych w wersji z glutenem)
  • 1 szklanka (240 ml) purre ze słodkich ziemniaków (batatów)
  • 1 cała marynowana grillowana papryka
  • 1/2 szklanki (120 ml) nieaktywnych płatków drożdżowych
  • 1 łyżka (15 ml) słodkiej wędzonej papryki
  • 2 1/2 łyżeczki (7 ml) soli
  • 1/2 łyżeczki (2 ml) mielonego białego pieprzu  (lub czarnego)
  • 1 łyżeczka (5 ml) czosnku granulowanego
  • 2 łyżki (10 ml) soku z cytryny
  • 1 szklanka (240 ml) wody
Zagęstnik:
  • 1 1/3 szklanki (300 ml) wody
  • 2 1/2 łyżki (40 ml) agaru w proszku
Wykonanie:

Najpierw obieramy bataty i gotujemy na parze aż zmiękną. Ja nie wylewam wody, na której gotuję bataty, ale zachowuję ją do przygotowania zagęstnika. Bataty rozgniatamy widelcem i upakowujemy w szklance o pojemności 240 ml.

Następnie, w podanej kolejności dodajemy składniki do blendera i miksujemy aż uzyskamy gładką “serową” konsystencję. Kolejność jest ważna, szczególnie woda na dnie, bo pozwoli na bezproblemowe miksowanie.

Wyłączamy blender i przygotowujemy zagęstnik: do wody dodajemy agar i zagotowujemy, następnie zmniejszamy ogień i cały czas mieszając gotujemy aż całość zgęstnieje i będzie przypominać w konsystencji krochmal.

Gdy zagęstnik jest gotowy dodajemy do masy serowej i dokładnie miksujemy przez około pół minuty. Nie marnując ani chwili przelewamy masę do pojemników.

Przykrywamy je i wkładamy do lodówki, żeby ser stężał. Już po około pół godzinie będzie gotowy do konsumpcji.

Przechowujemy w lodówce do pięciu dni, można także mrozić. Podajemy na ulubionym pieczywem.

Świetnie smakuje na owsianych krakersach zrobionych według tego przepisu https://lamarida.pl/2017/05/29/krakersy-owsiane-pestkami-dyni/. My lubimy na wierzch podać pieczone grzyby https://lamarida.pl/2017/05/15/weganski-bekon-grzybow-portobello/  – absolutna rewelacja 🙂 Warto spróbować sera z domowymi tortillami z tego przepisu: https://lamarida.pl/2017/07/08/indyjski-chlebek-roti-czyli-beztluszczowe-tortille-batatow/.

Smacznego!

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3

10 komentarzy do “Ser wegański z batatów o smaku wędzonej papryki”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *