Racuchy z jabłkami

W naszej rodzinie wszyscy je lubią, bo są słodkie, bardzo sycące a jednocześnie bardzo kuszące i zawsze jest ich za mało. Te wegańskie racuchy, bo o nich mowa, są puszyste i mocno jabłkowe, a w dodatku mają fajne kształty! Do ich smażenia używam foremek silikonowych, dzięki którym mamy ciekawie wyglądające racuszki i nie tylko dzieci je uwielbiają. Bo któż by nie chciał dostać serduszka-racuszka? 🙂

Składniki:

Zamiennik jajka:

  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 6 łyżek wody

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 1 szklanka mleka roślinnego (np. sojowego) w temperaturze pokojowej
  • szczypta cynamonu
  • 2 jabłka
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

W miseczce dokładnie mieszamy siemię lniane z wodą i mlekiem i odstawiamy na kilka minut.

W tym czasie obieramy jabłka i kroimy w drobną kostkę.

W większym naczyniu przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, cynamon i mieszamy. Do tego wlewamy siemię lniane i mleko, dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 10 minut.

Następnie dodajemy pokrojone jabłka do masy drożdżowej i całość mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i albo łyżką nakładamy ciasto i smażymy racuchy aż się zarumienią z obu stron albo używamy foremek silikonowych

Do smażenia racuchów już od dawna używam foremek silikonowych – mają one specjalne uchwyty, żeby się nie poparzyć. Po prostu wkładamy foremkę na rozgrzany olej trzymając za uchwyt nakładamy do niej ciasta i lekko wyrównujemy. Po około 1-2 minut, gdy placek się podpiecze, wyciągamy foremkę i smażymy go z drugiej strony.

Usmażone racuchy posypujemy cukrem pudrem i nie zwlekamy ani chwili, by cieszyć się ich smakiem 🙂

Smacznego!

3 myśli na temat “Racuchy z jabłkami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *