Jaglane ciasto z orzeszkami ziemnymi a’la Snickers

Ciasto a’la Snickers z kaszy jaglanej, daktyli i masła orzechowego wygląda piękne, a jest smaczne i zdrowe 🙂 I w dodatku bez pieczenia! Może nie jest aż tak szybkie w wykonaniu jak choco slice, bo jednak trzeba ugotować kaszę i namoczyć daktyle. No ale bez przesady, to nie jest znowu tak dużo dodatkowej pracy, a smak jest tego wart! 🙂

jaglanka

ciasto jaglane

A że używamy lekkostrawnej i bezglutenowej kaszy jaglanej, to dostarczamy organizmowi łatwo przyswajalnego białka, witamin z grupy B i wielu substancji mineralnych. Podobno oczyszcza ona organizm, obniża cholesterol, zapobiega chorobom przewlekłym**. Jest też zasadotwórczą kaszą, a to oznacza, że wyrównuje niekorzystne działanie produktów kwasotwórczych w diecie, które może prowadzić do choroby nowotworowej. Czyli kasza jaglana to samo zdrowie!

Polecam również tartę Snickers bez pieczenia, batoniki Snickers.

Składniki (tortownica 24 cm średnicy):

Spód:

  • 12 daktyli
  • 3 łyżki (45 ml) płatków owsianych
  • 1/2 szklanki (120 ml) mąki kokosowej
  • 3 łyżki (45 ml) niesłodzonego masła orzechowego

Masa:

  • 1 szklanka (240 ml) suchej kaszy jaglanej
  • 3 szklanki (720 ml) mleka roślinnego
  • syrop z agawy lub inny słodzik (do smaku)

Wierzch:

  • 1 szklanka (240 ml) daktyli
  • 4 łyżki (60 ml) masła orzechowego
  • 1 łyżka (15 ml) kakao
  • niesolone orzeszki ziemne do ozdobienia

Wykonanie spodu:

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 15 minut. Odsączone daktyle razem z płatkami owsianymi i mąką kokoswą miksujemy aż daktyle się dobrze rozdrobnią. Dodajemy masło orzechowe i miksujemy na gładką masę, która ma być klejąca. W razie potrzeby można dodać kilka łyżek wody pozostałej po odsączeniu daktyli. Masę wykładamy na blaszkę dokładnie dociskając – ja używam tortownicy 24 cm średnicy.

Wykonanie masy:

Kaszę przepłukujemy na sitku wrzątkiem, wsypujemy do garnka, zalewamy mlekiem i gotujemy na wolnym ogniu. Słodzimy do smaku i miksujemy na gładką masę, którą wykladamy na przygotowany spód ciasta.

Wykonanie wierzchu:

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 15 minut. Odsączone daktyle razem z pozostałymi składnikami wrzucamy do blendera i miksujemy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie wykładamy na przygotowaną przed chwilą masę i ozdabiamy orzeszkami.

Smacznego!

* Przepis znalazłam u Ani.

** Więcej o zdrowotnych właściwościach kaszy jaglanej znajdziecie tutaj.

  • Spodobał Ci się ten przepis? To bardzo się cieszę 🙂 Będzie mi miło, jeśli skomentujesz i udostępnisz! Dzięki Tobie będzie on miał szansę dotrzeć do kogoś, kto być może potrzebuje go przeczytać.
  • Obserwuj mnie na Facebooku lamarida.pl FB
  • Śledź mnie na Instagramie lamarida.pl Instagram
  • Dziękuję i pozdrawiam! 🙂
image_pdfimage_print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *