Ciasto jaglane z orzeszkami ziemnymi a’la Snickers

Ciasto a’la Snickers z kaszy jaglanej, daktyli i masła orzechowego wygląda piękne, a jest smaczne i zdrowe 🙂 I w dodatku bez pieczenia! Może nie jest aż tak szybkie w wykonaniu jak czekoladowe ciasto choco slice, bo jednak trzeba ugotować kaszę i namoczyć daktyle. No, ale bez przesady, to nie jest znowu tak dużo dodatkowej pracy, a smak jest tego wart! 🙂

Jako że używamy lekkostrawnej i bezglutenowej kaszy jaglanej, to dostarczamy organizmowi łatwo przyswajalnego białka, witamin z grupy B i wielu substancji mineralnych. Podobno oczyszcza ona organizm, obniża cholesterol, zapobiega chorobom przewlekłym**. Jest też zasadotwórczą kaszą, a to oznacza, że wyrównuje niekorzystne działanie produktów kwasotwórczych w diecie, które może prowadzić do choroby nowotworowej. Czyli kasza jaglana to samo zdrowie!

Polecam również tartę Snickers bez pieczenia, batoniki Snickers , tartaletki z kremem jaglanym, jagielnik z brzoskwiniami, czekoladową jaglankę.

Składniki (tortownica 24 cm średnicy):

Spód:

  • 12 daktyli bez pestek
  • 3 łyżki (45 ml) płatków owsianych
  • 1/2 szklanki (120 ml) mąki kokosowej
  • 3 łyżki (45 ml) niesłodzonego masła orzechowego

Masa:

  • 1 szklanka (240 ml) suchej kaszy jaglanej
  • 3 szklanki (720 ml) mleka roślinnego np. sojowego
  • syrop klonowy lub z agawy (albo inny słodzik) do smaku

Wierzch:

  • 1 szklanka (240 ml) daktyli
  • 4 łyżki (60 ml) gładkiego masła orzechowego 100%
  • 1 łyżka (15 ml) niesłodzonego kakao (można użyć mniej)
  • niesolone orzeszki ziemne do ozdobienia
Wykonanie spodu:

Przygotowanie ciasta jaglanego zaczynamy od zrobienia spodu. Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 15 minut. Odsączone daktyle razem z płatkami owsianymi i mąką kokoswą miksujemy aż daktyle się dobrze rozdrobnią. Dodajemy masło orzechowe i miksujemy na gładką masę, która ma być klejąca. W razie potrzeby można dodać kilka łyżek wody pozostałej po odsączeniu daktyli. Masę wykładamy na blaszkę dokładnie dociskając – ja używam tortownicy 24 cm średnicy.

Wykonanie masy:

Kaszę przepłukujemy na sitku wrzątkiem, wsypujemy do garnka, zalewamy mlekiem i gotujemy na wolnym ogniu. Słodzimy tę jaglaną masę do smaku i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Wykładamy na przygotowany wcześniej spód ciasta.

Wykonanie wierzchu:

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 15 minut. Odsączone daktyle razem z pozostałymi składnikami wrzucamy do blendera i miksujemy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie wykładamy na przygotowaną przed chwilą masę jaglaną i ozdabiamy orzeszkami.

Smacznego!

* Przepis zainspirowany tym.

** Więcej o zdrowotnych właściwościach kaszy jaglanej znajdziecie tutaj.

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *