Fasolka szparagowa po chińsku

Już jakiś czas temu na targu warzywnym pojawiła się świeża i chrupiąca fasolka szparagowa. Nie mogliśmy się jej doczekać, bo w zeszłym roku zajadaliśmy się nią przyrządzoną “po chińsku” według przepisu Oli . Pysznie chrupiąca, mocno czosnkowa, a dla dorosłych można jej smak wyostrzyć płatkami chilli. Nawet nasz Najmłodszy, nie może się jej najeść – widać, że odziedziczył zamiłowanie do czosnku po babci 🙂

Składniki (na 3 porcje): 
  • 500 g fasolki szparagowej
  • 4 cm korzenia imbiru (lub 2-3 łyżki domowej pasty imbirowej)
  • 1 cała niewielka główka czosnku
  • 2 łyżki tamari (lub sosu sojowego)
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki ziaren sezamu
  • 1 łyżeczka suszonych płatków chilli (opcjonalnie)
Wykonanie:

Fasolkę płuczemy pod bieżącą wodą i gotujemy na parze aż będzie chrupka, ale nie rozgotowana.

Czosnek i imbir obieramy, myjemy i albo ucieramy na tarce albo otwieramy słoik z pastą własnej produkcji z lodówki 🙂 .

Na oleju rozgrzanym na patelni smażymy czosnek i imbir przez około  minutę. Wsypujemy ugotowaną na parze fasolkę, polewamy sosem tamari lub sojowym, mieszamy i doprawiamy do smaku. Smażymy przez 2-3 minuty. Na końcu posypujemy sezamem uprażonym przez kilka minut na suchej patelni. Dla dorosłych opcjonalnie można użyć płatków chilli.

Podajemy z ryżem albo z makaronem ryżowym lub kukurydzianym.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *