Ciasto czekoladowo-kokosowe (bez oleju)

Czy wiecie, że można zrobić smakowite ciasto bez oleju? Nie wierzycie, że to jest możliwe? Koniecznie wypróbujcie pyszniutkie ciasto czekoladowo-kokosowe, zupełnie bez oleju! Sami wypróbujcie 🙂

ciasto czekoladowo-kokosowe

ciasto czekoladowo-kokosoweSkładniki (21 cm x 21 cm): 
  • 2 szklanki (480 ml) mąki pszennej
  • 3/4 szklanki (180 ml) kakao
  • 2 łyżeczki (10 ml) proszku do pieczenia
  • 1 szklanka (240 ml) wiórek kokosowych
  • 3/4 szklanki (180 ml) cukru kokosowego (lub innego np. ksylitolu, erytrytolu lub brązowego cukru)
  • 1 1/2 szklanki (360 ml) ulubionego mleka roślinnego
Wykonanie:

Do dużego naczynia przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dodajemy wiórki kokosowe, cukier i dokładnie mieszamy.

Dolewamy mleko i całość delikatnie mieszamy, żeby wszystkie składniki się połączyły.

Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do temperatury 180 stopni C piekarnika i pieczemy przez około 20 minut.

ciasto czekoladowo-kokosowe przed włożeniem do piekarnika

Ciasto czekoladowo-kokosowe kroimy po wystudzeniu. Podajemy z ulubionym napojem 🙂

Polecam również takie szybkie ciasto z ulubionymi owocami, ciasto czekoladowe Mud Cake, czekoladowe babeczki z kremem z batatów, czekoladowe ciasto ze słonecznikiem.

Smacznego!

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *