Sos warzywny do spaghetti

Receptura na ten sos warzywny do spaghetti jest właściwie tylko wytyczną. Zmieniając dowolne warzywa w przepisie na inne ulubione lub sezonowe nie traci się nic z jego wspaniałego smaku 🙂 . Na zdjęciach poniżej widać kalafior, ale ja  ostatnio używałam też brokuła, fasolki szparagowej, szpinaku, jarmużu no i oczywiście cukinii!  Krótko mówiąc, sos ten powstaje z tego, co jest pod ręką 🙂 Podany z makaronem spaghetti i kalafiorowym mięsem mielonym  jest niezwykle smakowitym i sycącym daniem. Polecam 🙂

sos warzywny

sos warzywny

Do makaronu polecam również pesto z suszonych pomidorów albo pesto bazyliowo-szpinakowe. Pyszny jest też sos z pieczonej papryki.

Składniki (przykładowe): 
  • 2 średnie ziemniaki
  • 5 dużych pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża marchewka
  • 1/2 brokuła lub 1/2 małego kalafiora
  • 2 szklanki passaty z pomidorów (lub więcej w zależności od ilości warzyw)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1/2 szklanki kukurydzy lub fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej)
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Do podania:

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w cienkie plastry.  Pieczarki również obieramy i kroimy na cienkie paski. Obieramy także czosnek i cebulę; czosnek siekamy drobno, a cebulę kroimy w wiórka.

Do rozgrzanego olej na patelni dodajemy ziemniaki, delikatnie je solimy i smażymy je na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając aż się zarumienią z obu stron.

Gdy ziemniaki są już w zadowalającym dla nas stopniu przysmażone, przekładamy je na talerz, a na patelnię wlewamy kilka kropel oleju, obrane pieczarki, a następnie czosnek i cebulę, które posypujemy oregano i bazylią. Co jakiś czas mieszając, pozwalamy im zarumienić się na wolnym ogniu.

W międzyczasie opłukujemy brokuła/kalafiora i obieramy marchewkę; brokuła łamiemy na niewielkie kawałki, a marchewkę kroimy na niezbyt grube plastry. Tak przygotowane warzywa wsypujemy na patelnię do podsmażonych pieczarek, dodajemy podsmażone ziemniaki, podlewamy całość niewielką ilością wody i dusimy aż marchew delikatnie zmięknie. W razie potrzeby można dodać trochę wody, żeby warzywa się nie przypaliły.

Gdy marchewka zmięknie zalewamy warzywa przecierem pomidorowym rozmieszanym i dodajemy wodę. Całość zagotowujemy i pyszny sos warzywny mamy gotowy. Solimy i pieprzymy do smaku.

Podajemy z makaronem i orzechowo-kalafiorowym „mięsem mielonym”  😉

Praktyczna rada:

Polecam to danie szczególnie na lunch do pracy dla tych pracujących do późna. Super skutecznie zaspokoi głoda i doda energii na resztę dnia – wiem, bo testowałam 🙂

Żeby przygotować taką porcję na lunch do pracy: w plastikowym lub szklanym pudełku odcedzony makaron polewamy sosem warzywnym. Jeśli zabierzemy je do pracy następnego dnia, to polecam włożyć pudełko do lodówki, gdy już potrawa przestygnie.

Smacznego!

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *