Pikantna koreańska sałatka ogórkowa

Wiem, wiem, “Sałatka z ogórków już była”, powiecie, pamiętając mizerię po koreańsku 🙂 Ale ta pikantna koreańska sałatka ogórkowa jest jeszcze inna. Nowa, bardzo przyjemnie pachnąca, smakowo intrygująca i przepyszna. Idealna jako dodatek do obiadu oraz sałatka na kolację lub imprezę. Polecam wypróbować! 🙂

Składniki: 

Ogórki:

  • 3 ogórki zielone
  • 1 łyżka soli (do nasolenia)

Sos:

  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki sosu tamari (lub sojowego)
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego (koniecznie!)
  • 2-4 ząbki czosnku
  • 1 cebulka dymka
  • 1 łyżka ziaren sezamu
  • kilka gałązek świeżego koperku (opcjonalnie)
Wykonanie:

Ogórki obieramy ze skórki, myjemy i kroimy w plastry 2-3 mm grubości. Posypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na 15 minut.

Czosnek obieramy i drobniutko siekamy, a cebulkę dymkę kroimy na cienkie talarki, szczypiorek z cebulki też kroimy w niewielkie kawałki.

W niewielkim naczyniu mieszamy wszystkie składniki sosu.

Ogórki myjemy pod bieżącą wodą, żeby wypłukać nadmiar soli. Odciskamy wodę, polewamy sosem i całość mieszamy.

Podajemy np. jako sałatkę do obiadu – super pasuje do kotletów. Moja droga Teściowa – wielbicielka tej sałatki – bardzo ją lubi z samym chlebkiem. Tak też można 🙂

Praktyczna uwaga:

Sałatka jest dość czosnkowa w smaku i zalecam dostosowanie ilości ząbków czosnku do swoich preferencji.

Jeśli jednak preferujecie jeszcze bardziej pikantną wersję, to polecam dodać płatki chilli.

Smacznego!

2 myśli na temat “Pikantna koreańska sałatka ogórkowa”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *