Pikantna koreańska sałatka ogórkowa

Wiem, wiem, “Sałatka z ogórków już była”, powiecie, pamiętając ogórki po koreańsku 🙂 Ale ta jest jeszcze inna, nowa, smakowo intrygująca i przepyszna.  Polecam wypróbować! 🙂

Składniki: 

Ogórki:

  • 3 ogórki zielone
  • 1 łyżka soli (do nasolenia)

Sos:

  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki sosu tamari (lub sojowego)
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego (koniecznie!)
  • 2-4 ząbki czosnku
  • 1 cebulka dymka
  • 1 łyżka ziaren sezamu
  • kilka gałązek świeżego koperku (opcjonalnie)
Wykonanie:

Ogórki obieramy ze skórki, myjemy i kroimy w plastry 2-3 mm grubości. Posypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na 15 minut.

Czosnek obieramy i drobniutko siekamy, a cebulkę dymkę kroimy na cienkie talarki, szczypiorek z cebulki też kroimy w niewielkie kawałki.

W niewielkim naczyniu mieszamy wszystkie składniki sosu.

Ogórki myjemy pod bieżącą wodą, żeby wypłukać nadmiar soli. Odciskamy wodę, polewamy sosem i całość mieszamy.

Podajemy np. jako sałatkę do obiadu – super pasuje do kotletów. Moja droga Teściowa – wielbicielka tej sałatki – bardzo ją lubi z samym chlebkiem. Tak też można 🙂

Praktyczna uwaga:

Sałatka jest dość czosnkowa w smaku i zalecam dostosowanie ilości ząbków czosnku do swoich preferencji.

Jeśli jednak preferujecie jeszcze bardziej pikantną wersję, to polecam dodać płatki chilli.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *