Wegański sos serowy

Gotowane ziemniaki z marchewką to jeden z obowiązkowych pierwszych obiadków, które przygotowywałam wprowadzając stałe pokarmy do diety moich dzieci. Teraz gotuję je zawsze, gdy moja przewlekle chora Córunia gorzej się czuje i nie toleruje mleka przemysłowego. Jednak to nie są jedyne zastosowania tej prostej warzywnej kombinacji w mojej kuchni. Wystarczy dodać trochę przypraw, a z neutralnej w smaku dziecięcej papki uczynimy gęsty sos przypominający w smaku ser, wegański ma się rozumieć! 🙂 Świetnie nadaje się do różnego rodzaju zapiekanek, kanapek, a także jako dip do nachosów. Polecam! 🙂 

Składniki:
  • 1 duży ugotowany ziemniak (około 100 g)
  • 1 duża ugotowana marchewka (około 200 g)
  • 1 grillowana marynowana papryka
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1/4 łyżeczki soli himalajskiej
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • 1 łyżeczka pasty miso
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 2 łyżki wody
Wykonanie:

Ziemniaka i marchewkę gotujemy w mundurkach do miękkości.

Po ostudzeniu obieramy i wrzucamy do blendera razem z wodą i octem balsamicznym. Dodajemy czosnek, paprykę marynowaną i wędzoną w proszku, miso, sól i płatki drożdżowe.

Całość miksujemy i ser gotowy.

Smacznego!

Jedna myśl na temat “Wegański sos serowy”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *