Gotowane ziemniaki z marchewką to jeden z obowiązkowych pierwszych obiadków, które przygotowywałam wprowadzając stałe pokarmy do diety moich dzieci. Teraz gotuję je zawsze, gdy moja przewlekle chora Córunia gorzej się czuje i nie toleruje mleka przemysłowego. Jednak to nie są jedyne zastosowania tej prostej warzywnej kombinacji w mojej kuchni. Wystarczy dodać trochę przypraw, a z neutralnej w smaku dziecięcej papki uczynimy gęsty sos przypominający w smaku ser, wegański ma się rozumieć! 🙂 Czyli sos serowy z ziemniaka. Świetnie nadaje się do różnego rodzaju zapiekanek, kanapek, a także jako dip do nachosów. Polecam! 🙂
Składniki:
- 1 duży ugotowany ziemniak (około 100 g)
- 1 duża ugotowana marchewka (około 200 g)
- 1 grillowana marynowana papryka
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- 1/4 łyżeczki soli himalajskiej
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- 1 łyżeczka pasty miso
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 2 łyżki wody
Wykonanie:
Ziemniaka i marchewkę gotujemy w mundurkach do miękkości.
Po ostudzeniu obieramy i wrzucamy do blendera razem z wodą i octem balsamicznym. Dodajemy czosnek, paprykę marynowaną i wędzoną w proszku, miso, sól i płatki drożdżowe.
Całość miksujemy i w pełni roślinny sos serowy gotowy 🙂
Podajemy z ulubionymi warzywami lub nachosami.
Smacznego!
- Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
- Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza 🙂
- Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog FB
- Śledź mnie na Instagramie lamarida_pl Instagram
- Dziękuję i pozdrawiam! 🙂