Wegańskie kotleciki rybne z fasoli

Wegańskie kotleciki rybne (niektórzy mogą woleć nazywać je burgerami lub pasztecikami), są bardzo proste w składzie, ale oczywiście nie zawierają ryby 🙂 . I chyba Was nie zaskoczę jak powiem, że, podobnie jak w rosołku, za rybny aromat odpowiadają wodorosty. Nasi goście delektując się nimi nie mogą się nadziwić, że te kotleciki nie rozlatują się 🙂 Taka jest ich niewątpliwa zaleta!  Kotleciki te zaserwowane w towarzystwie salsy lub sosu czosnkowego to super przekąska na udaną imprezę 🙂 . A podane z ziemniaczkami, sosem i ulubioną sałatką stanowią pełnowartościowy i sycący obiad. Polecam! 🙂

Składniki:
  • 3 arkusze wodorostów nori
  • 220 g białej fasoli gotowanej lub z puszki (1 puszka)
  • 1 duży ugotowany ziemniak (około 100-120 g)
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • 4 łyżki bułki tartej
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do obtoczenia
Wykonanie:

Do suchego blendera lub młynka wkładamy połamane arkusze nori i miksujemy na proszek.

Cebulę obieramy i drobno siekamy. Z puszki fasolki odlewamy wodę, czyli aquafabę i zachowujemy do późniejszego użycia np. do tofucznicy. Przepłukujemy wodą i odcedzamy.

Do blendera wrzucamy odcedzoną fasolkę, cebulę i rozdrobnionego ziemniaka, dodajemy sól, pieprz i miksujemy na gładką masę.

Przekładamy ją do większej miski, dodajemy zmiksowane wcześniej arkusze nori i bułkę tartą i mieszamy.

Formujemy kotleciki dowolnego kształtu i rozmiaru, które to obtaczamy w bułce tartej.

Smażymy na rozgrzanym oleju aż zarumienią się z obu stron.

Podajemy z sosem czosnkowym, serowym lub domową salsą albo ziemniakami i surówką.

Praktyczne rady:

Jeśli używacie gotowaną fasolę (nie z puszki) i jest ona troszkę sucha, to polecam dodać do blendera kilka kropel wody, żeby ułatwić miksowanie.

Ja osobiście wolę drobniej pokroić cebulkę przed wrzuceniem jej do blendera, żeby masa miała gładką konsystencję i cebulka była dobrze zmielona. Ale jeśli wolicie czuć cebulkę między zębami, to wrzućcie ją w kilku większych kawałkach do blendera.

Smacznego!

5 myśli na temat “Wegańskie kotleciki rybne z fasoli”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *