Brukselka pieczona

Brukselka budzi skrajne uczucia. A raczej jej smak 🙂 Jedni ją uwielbiają, a inni nienawidzą. Mnie też przy pierwszym konsumpcyjnym odejściu wydawała się bleeeeee. Ale nie zniechęciłam się! Z własnego doświadczenia wiem, że czasami pierwsze bliższe spotkanie z jakąś roślinką może być nieudane i trzeba dać sobie drugą szansę 🙂 Kiedyś nie znosiłam oliwek – teraz je uwielbiam! 🙂 W każdym razie próbując brukselkę po raz pierwszy trzeba zachować otwarty umysł… a raczej kubki smakowe. Mnie bardzo smakuje i polecam ją wypróbować! 🙂

Składniki:
  • świeża brukselka
  • sól himalajska
  • pieprz czarny mielony
  • płatki drożdżowe
  • płatki chilli (opcjonalnie)
Wykonanie:

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C.

Brukselkę dokładnie myjemy i osuszamy usuwając twarde zewnętrzne liście. W zależności od wielkości można przekroić je na pół.

Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową.

Upieczoną brukselkę solimy, pieprzymy i hojnie posypujemy płatkami drożdżowymi.

Pieczemy w temperaturze 180  stopni C przez około 15-20 minut.

Podajemy na ciepło, na zimno, z płatkami chilli lub bez – jak kto woli 🙂

Smacznego!

2 myśli na temat “Brukselka pieczona”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *