Brukselka pieczona

Brukselka budzi skrajne uczucia. A raczej jej smak ­čÖé Jedni j─ů uwielbiaj─ů, a inni nienawidz─ů. Mnie te┼╝ przy pierwszym konsumpcyjnym odej┼Ťciu wydawa┼éa si─Ö bleeeeee. Ale nie zniech─Öci┼éam si─Ö! Z w┼éasnego do┼Ťwiadczenia wiem, ┼╝e czasami pierwsze bli┼╝sze spotkanie z jak─ů┼Ť ro┼Ťlink─ů mo┼╝e by─ç nieudane i trzeba da─ç sobie drug─ů szans─Ö ­čÖé Kiedy┼Ť nie znosi┼éam oliwek – teraz je uwielbiam! ­čÖé┬áW ka┼╝dym razie pr├│buj─ůc brukselk─Ö po raz pierwszy trzeba zachowa─ç otwarty umys┼éÔÇŽ a raczej kubki smakowe. Mnie bardzo smakuje i polecam j─ů wypr├│bowa─ç! ­čÖé

Składniki:
  • ┼Ťwie┼╝a brukselka
  • s├│l himalajska
  • pieprz czarny mielony
  • p┼éatki dro┼╝d┼╝owe
  • p┼éatki chilli (opcjonalnie)
Wykonanie:

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C.

Brukselk─Ö dok┼éadnie myjemy i osuszamy usuwaj─ůc twarde zewn─Ötrzne li┼Ťcie. W zale┼╝no┼Ťci od wielko┼Ťci mo┼╝na przekroi─ç je na p├│┼é.

Uk┼éadamy brukselk─Ö na blaszce wy┼éo┼╝onej papierem do pieczenia lub mat─ů silikonow─ů.

Solimy, pieprzymy i hojnie posypujemy płatkami drożdżowymi.

Pieczemy w temperaturze 180  stopni C przez około 15-20 minut.

Podajemy na ciep┼éo, na zimno, z p┼éatkami chilli lub bez – jak kto woli ­čÖé

Smacznego!

2 my┼Ťli na temat “Brukselka pieczona”

Dodaj komentarz

Tw├│j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt├│rych wype┼énienie jest wymagane, s─ů oznaczone symbolem *