Jabłkowo-dyniowe muffinki (bez oleju)

Z tymi wegańskimi przepisami to nigdy nic nie wiadomo… Weźmy taki przepis na jabłkowo-dyniowe muffinki. Człowiek myśli, że jest w nich jedno, a jest coś innego 😉 Właściwie każdy z naszych gości kosztujący te muffinki po raz pierwszy stawia na to, że jest w nich banan. A tu niespodzianka – banana nie ma! Są jabłka i pieczona dynia, dzięki którym bez dodatku oleju uzyskujemy miękkie i wilgotne babeczki. A zbierają one same pozytywne opinie! Polecam 🙂

jabłkowo-dyniowe muffinki
Jabłkowo-dyniowe muffinki

jabłkowo-dyniowe muffinki
Jabłkowo-dyniowe muffinki


jabłkowo-dyniowe muffinki

Składniki (na 12 sztuk):
  • 1 1/2 szklanki (360 ml) mąki pszennej
  • 1/3 szklanki (80 ml) płatków owsianych
  • 1 łyżeczka (5 ml) proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki (2 ml) sody
  • 1 łyżeczka (5 ml) cynamonu
  • 1/2 szklanki (120 ml) cukru brązowego lub ksylitolu
  • 1 szklanka (240 ml) puree z pieczonej dyni (przepis tutaj)
  • 1 szklanka (240 ml) musu jabłkowego (według tego przepisu)
  • płatki owsiane do posypania
Wykonanie:

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C.

W większym naczyniu przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Wsypujemy płatki owsiane i cukier i całość mieszamy.

Dodajemy puree z dyni i mus jabłkowy i dokładnie mieszamy.

Łyżką napełniamy foremki do muffinek, posypujemy płatkami owsianymi.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 20 minut albo do momentu aż będą pięknie złote i wetknięta w nie wykałaczka będzie sucha 🙂

Przestudzone muffinki przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku, żeby nie straciły swej świeżości.

Wielbicielom babeczek polecam również takie makowe FIT muffinki z komosy ryżowej, cytrynowo-makowe pieguski, czekoladowe babeczki z kremem z batatów, muffinki z japońską herbatą matcha. Warto również wypróbować wytrawne babeczki warzywne z tofu.

Fanom dyni na deser polecam drożdżowe bułeczki z dynią, koktajl pomarańczowo-dyniowy, tartę dyniową pumpkim pie, owsiane ciastka z dynią, jabłkowo-dyniowe muffinki.

Smacznego!

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *