Jabłkowo-dyniowe muffinki (bez oleju)

Z tymi wegańskimi przepisami to nigdy nic nie wiadomo… Człowiek myśli, że jest w nich jedno, a jest coś innego 😉 Właściwie każdy z naszych gości kosztujący te muffinki po raz pierwszy stawia na to, że jest w nich banan. A tu niespodzianka – banana nie ma! Są jabłka i pieczona dynia, dzięki którym bez dodatku oleju uzyskujemy miękkie i wilgotne muffinki. A zbierają one same pozytywne opinie! Polecam 🙂


Składniki (na 12 sztuk):
  • 1 1/2 szklanki (360 ml) mąki pszennej
  • 1/3 szklanki (80 ml) płatków owsianych
  • 1 łyżeczka (5 ml) proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki (2 ml) sody
  • 1 łyżeczka (5 ml) cynamonu
  • 1/2 szklanki (120 ml) cukru brązowego lub ksylitolu
  • 1 szklanka (240 ml) puree z pieczonej dyni (przepis tutaj)
  • 1 szklanka (240 ml) musu jabłkowego (według tego przepisu)
  • płatki owsiane do posypania
Wykonanie:

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C.

W większym naczyniu przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Wsypujemy płatki owsiane i cukier i całość mieszamy.

Dodajemy puree z dyni i mus jabłkowy i dokładnie mieszamy.

Łyżką napełniamy foremki do muffinek, posypujemy płatkami owsianymi.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 20 minut albo do momentu aż będą pięknie złote i wetknięta w nie wykałaczka będzie sucha 🙂

Przestudzone muffinki przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku, żeby nie straciły swej świeżości.

Smacznego!

  • Spodobał Ci się ten przepis? To bardzo się cieszę 🙂 Będzie mi miło, jeśli skomentujesz i udostępnisz! Dzięki Tobie będzie on miał szansę dotrzeć do kogoś, kto być może potrzebuje go przeczytać.
  • Obserwuj mnie na Facebooku lamarida.pl FB
  • Śledź mnie na Instagramie lamarida.pl Instagram
  • Dziękuję i pozdrawiam! 🙂
image_pdfimage_print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *