Jabłkowo-dyniowe muffinki (bez oleju)

Z tymi wegańskimi przepisami to nigdy nic nie wiadomo… Człowiek myśli, że jest w nich jedno, a jest coś innego 😉 Właściwie każdy z naszych gości kosztujący te muffinki po raz pierwszy stawia na to, że jest w nich banan. A tu niespodzianka – banana nie ma! Są jabłka i pieczona dynia, dzięki którym bez dodatku oleju uzyskujemy miękkie i wilgotne muffinki. A zbierają one same pozytywne opinie! Polecam 🙂

Składniki (na 12 sztuk):
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki płatków owsianych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 szklanki cukru brązowego lub ksylitolu
  • 1 szklanka puree z pieczonej dyni (przepis tutaj)
  • 1 szklanka musu jabłkowego (według tego przepisu)
  • płatki owsiane do posypania
Wykonanie:

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C.

W większym naczyniu przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Wsypujemy płatki owsiane i cukier i całość mieszamy.

Dodajemy puree z dyni i mus jabłkowy i dokładnie mieszamy.

Łyżką napełniamy foremki do muffinek, posypujemy płatkami owsianymi.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 20 minut albo do momentu aż będą pięknie złote i wetknięta w nie wykałaczka będzie sucha 🙂

Przestudzone muffinki przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku, żeby nie straciły swej świeżości.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *