Domowa grochówka

Kto lubi grochówkę łapka w górę! 🙂 My ją uwielbiamy, a szczególnie Mąż, który za każdym razem zachwyca się jej prostotą, a jednocześnie bogatym smakiem. Czasami przyrządzam ją z kiełbaskami, a czasami bez, ale zawsze z podsmażona cebulką! 🙂 Domowa grochówka to jest to, kiedy potrzebujesz czegoś sycącego i pożywnego. Polecam!

Składniki: 
  • 1 kg moczonej fasoli
  • 8 szklanek wody
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego (lub 1/2 łyżeczki mielonego)
  • 2 marchewki
  • 4 średnie ziemniaki
  • 4 kiełbaski wegańskie (250 g) – opcjonalnie
  • 1 łyżka oleju
  • sól i pieprz do smaku
Wykonanie:

Warzywa obieramy i myjemy. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek drobno siekamy, marchewki kroimy w talarki, a ziemniaki w kostkę.

Do dużego garnka wrzucamy namoczoną fasolę – ja zwykle kupuję namoczoną, ale jeśli macie suchą pod ręką, to polecam ją namoczyć na co najmniej 24 godziny.

Dodajemy liście laurowe, majeranek, czosnek i jedną cebulę pokrojoną. Zalewamy woda, zagotowujemy. Potem gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu aż fasola zmięknie.

Wówczas dodajemy ziemniaki, marchewkę i kiełbaski pokrojone w plasterki.

W międzyczasie na rozgrzanym oleju podsmażamy jedną cebulę aż się zeszkli.

Gdy warzywa są miękkie dodajemy podsmażoną cebulę i jeszcze chwilę gotujemy. Jedni preferują całkowicie rozgotowaną fasolę, a inni miękką, ale nie rozpadającą się – każda opcja dozwolona 😉

Na końcu przed podaniem doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Serwujemy solo lub z ulubionym chlebkiem 🙂

Praktyczna rada:

Niektórzy mogą preferować podsmażyć kiełbaski razem z cebulką – dozwolone 🙂

Smacznego!

Jedna myśl na temat “Domowa grochówka”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *