“Przecież grzyby nie mają żadnych wartości odżywczych?!” często słyszałam. Ale to dotyczy grzybów leśnych! Inaczej jest z boczniakami, które zawierają łatwo przyswajalne białko, komplet witamin z grupy B oraz inne pożyteczne pierwiastki. Co więcej, zaliczane są nawet do grzybów leczniczych. A smakują przepysznie! Moja rodzina, najbliższa i trochę dalsza, uwielbia smażone boczniaki 🙂 Polecam!
Fanom boczniaków polecam również smażone boczniaki w wegańskiej panierce, gulasz z boczniaków i tofu, boczniaki z brokułami w sosie słonecznikowym, koreańskie bulgogi z boczniaków.
Składniki:
- 500 g boczniaków
- 1 duża cebula
- olej do smażenia
Marynata:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżki sosu BBQ
- 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
Wykonanie:
Umyte i osuszone grzyby boczniaki kroimy na większe kawałki – ja kroję podłużnie.
W niewielkim naczyniu mieszamy wszystkie składniki marynaty.
Pokrojone wcześniej grzyby polewamy marynatą.
Delikatnie mieszamy aż marynata dokładnie pokryje wszystkie boczniaki.
Odstawiamy w zamkniętym naczyniu do lodówki na kilka godzin (ja zwykle marynuję rano, a gotuję późnym południem).
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na rozgrzanym oleju smażymy cebulę aż się zeszkli. Dodajemy zamarynowane grzyby i smażymy aż zmiękną.
Smażone boczniaki podajemy z ziemniakami i zestawem sałatek – ja uwielbiam buraczki czerwone i sałatkę z kapusty kiszonej.
Smacznego!
- Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
- Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza 🙂
- Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
- Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
- Dziękuję i pozdrawiam! 🙂