Smażone boczniaki

“Przecież grzyby nie mają żadnych wartości odżywczych?!” często słyszałam. Ale to dotyczy grzybów leśnych! Inaczej jest z boczniakami, które zawierają łatwo przyswajalne białko, komplet witamin z grupy B oraz inne pożyteczne pierwiastki. Co więcej, zaliczane są nawet do grzybów leczniczych. A smakują przepysznie! Moja rodzina, najbliższa i trochę dalsza, je uwielbia 🙂 Polecam!

Składniki:
  • 500 g boczniaków
  • 1 duża cebula
  • olej do smażenia
  • Marynata:
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka syropu z agawy
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki sosu BBQ
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
Wykonanie:

Umyte i osuszone grzyby kroimy na większe kawałki – ja kroję podłużnie.

W niewielkim naczyniu mieszamy wszystkie składniki marynaty.

Pokrojone wcześniej grzyby polewamy marynatą.

Delikatnie mieszamy, aby marynata dokładnie pokryła wszystkie boczniaki.

Odstawiamy w zamkniętym naczyniu do lodówki na kilka godzin (ja zwykle marynuję rano, a gotuję późnym południem).

Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na rozgrzanym oleju smażymy cebulę aż się zeszkli. Dodajemy zamarynowane grzyby i smażymy aż zmiękną.

Podajemy z ziemniakami i zestawem sałatek – ja uwielbiam buraczki czerwone i sałatkę z kapusty kiszonej.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *