Masa karmelowa (bez cukru, bez oleju, bez gotowania)

Typowa masa karmelowa to skarmelizowane połączenie masła/mleka/śmietany i cukru, z ewentualnymi dodatkami. Nie zdziwię Was chyba jak napiszę, że ja postanowiłam zrobić wegańską wersję 🙂 W mojej masie nie ma cukru, oleju ani nie trzeba jej gotować! Brzmi świetnie, prawda? A smakuje bajecznie! Polecam 🙂

Składniki:

  • 250 g daktyli bez pestek (około 40 sztuk)
  • 2/3 szklanki (160 ml) gorącej wody
  • 4 łyżki (60 ml) masła migdałowego

Wykonanie:

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około godzinę. Wyschnięte i twarde daktyle wymagają dłuższego moczenia.

Do blendera wrzucamy namoczone daktyle razem z wodą. Miksujemy aż daktyle będą dobrze rozdrobnione. Dodajemy masło migdałowe i miksujemy na gładką masę. I gotowe! 🙂

Masę karmelową można wykorzystać dosłownie do wszystkiego: naleśników czy tortilli na słodko, gofrów, japońskich dorayaki, wafli ryżowych, krakersów owsianych.

Smacznego!

  • Spodobał Ci się ten przepis? To bardzo się cieszę 🙂 Będzie mi miło, jeśli skomentujesz i udostępnisz! Dzięki Tobie będzie on miał szansę dotrzeć do kogoś, kto być może potrzebuje go przeczytać.
  • Obserwuj mnie na Facebooku lamarida.pl FB
  • Śledź mnie na Instagramie lamarida.pl Instagram
  • Dziękuję i pozdrawiam! 🙂
image_pdfimage_print

5 myśli na temat “Masa karmelowa (bez cukru, bez oleju, bez gotowania)”

Pozostaw odpowiedź Lamarida Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *