Mocno kakaowe kokosanki (bez pieczenia, bez glutenu)

Te mocno kakaowe kokosanki mają pysznie czekoladowy smak i niezmierną słodycz, która wszystkich zachwyca. W dodatku nie wymagają pieczenia, tylko trochę “leżakowania” w chłodzie – w sam raz dając czas na wyostrzenie apetytu 😉 A na pewno nikt nie będzie zawiedziony ich smakiem. Polecam!

kokosanki

kokosankiPolecam również takie owsiane ciastka kokosowe, ciasto czekoladowo-kokosowe, lody kokosowe o smaku ananasowym, kokosowe mochi. Fanom czekoladowych słodkości polecam takie ciasteczka czekoladowe choco slice, czekoladowy tort naleśnikowy. Alergikom polecam taki czekoladowy tort bezglutenowy.

Składniki: 
  • 2 szklanki (480 ml) wiórek kokosowych
  • 2 łyżki (30 ml) mielonego siemienia lnianego
  • 4 łyżki (60 ml) kakao
  • 4 łyżki (60 ml) syropu z agawy lub klonowego
  • 4 łyżki (60 ml) płynnego oleju kokosowego
  • wiórki kokosowe do dekoracji
Wykonanie:

Wszystkie składniki wkładamy do większego naczynia i dokładnie mieszamy.

Przekładamy do mniejszego naczynia lub małej blaszki i dobrze dociskamy, żeby kokosanki nie rozlatywały się później.

Wkładamy do zamrażarnika na 30 minut albo do lodówki na kilka godzin. I kokosanki mamy gotowe! 🙂

Przed podaniem kroimy na kawałki wybranej wielkości.

Smacznego!

* Inspiracja zaczerpnięta stąd.

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *