Pieguski, czyli cytrynowo-makowe babeczki (bez oleju)

Pieguski to mięciutkie, wilgotne i sprężyste ciasto przepełnione cytrynową nutą – takie są te cytrynowo-makowe babeczki. Zatem nie zwlekajcie, tylko działajcie, bo pieguski same się nie upieką 😉 Polecam!

Fanom babeczek polecam również https://lamarida.pl/2020/04/27/czekoladowe-babeczki-z-kremem-z-batatow/, https://lamarida.pl/2019/12/02/beczki-gotowego-ciasta-francuskiego/  , https://lamarida.pl/2018/02/19/makowe-fit-babeczki-komosy-ryzowej/ , https://lamarida.pl/2017/07/13/fasolowe-babeczki-brownie/, wytrawne babeczki z tofu https://lamarida.pl/2017/06/28/bezglutenowe-weganskie-mini-quiche/.

Fanom cytryny polecam takie ciasto cytrynowe.

Składniki (na 12 babeczek/muffinek):
  • 1 1/2 szklanki (360 ml) mąki pszennej
  • 1/2 szklanki (120 ml) brązowego cukru
  • 1 1/2 łyżeczki (7 ml) proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki (120 ml) maku niebieskiego lub mielonego
  • 1/2 szklanki (120 ml) mleka roślinnego
  • 1/2 szklanki (120 ml) musu jabłkowego według tego przepisu
  • otarta skórka ze sparzonej wrzątkiem 1 cytryny
  • świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
  • zamiennik jajka:
    • 2 łyżki (30 ml) nasion chia
    • 6 łyżek (60 ml) wody

Lukier (opcjonalnie):

  • cukier puder
  • sok z cytryny

Dodatkowo:

  • nasiona chia do dekoracji
Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C.

W niewielkiej miseczce mieszamy nasiona chia z wodą i odstawiamy na kilka minut.

Cytrynę parzymy wrzątkiem i ocieramy skórkę do niewielkiego naczynia.

Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, wsypujemy cukier, mak i dokładnie mieszamy.

Następnie dodajemy mleko, mus jabłkowy otartą skórkę, sokz cytryny i zamiennik jajka. Całość dokładnie mieszamy.

Do foremki na muffinki wyłożonej silikonowymi lub papierowymi foremkami nakładamy łyżką masę.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 25-30 minut albo aż patyczek wetknięty w babeczki będzie suchy.

Gotowe pieguski dekorujemy lukrem zrobionym z cukru pudru utartego w moździerzu z sokiem z cytryny.

Smacznego!

 

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3

2 komentarze do “Pieguski, czyli cytrynowo-makowe babeczki (bez oleju)”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *