Chlebek bananowy, czyli słynny banana bread

Chlebek bananowy (ang. banana bread) to mocno bananowe, słodziutkie, smakowicie wilgotne i przyjemnie sycące ciasto. Super nadaje się na przekąskę do pracy czy szkoły. Często gości na naszym stole i niezmiennie pysznie smakuje 🙂 Polecam!

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki brązowego cukru lub ksylitolu (można mniej)
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki mleka roślinnego
  • 4 dojrzałe banany

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C.

Mąkę przesiewamy przez sito, podobnie jak cynamon, sodę i proszek do pieczenia.

Wsypujemy sól, cukier i dokładnie mieszamy.

Dodajemy olej oraz banany rozgniecione widelcem i mieszamy do połączenia składników. Ja zachowuję połówkę banana do przyozdobienia wierzchu chlebka.

Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 35-40 minut albo aż patyczek wetknięty w ciasto będzie suchy.

Podajemy z ulubioną herbatką 🙂

Smacznego!

2 myśli na temat “Chlebek bananowy, czyli słynny banana bread”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *