Chlebek bananowy (ang. banana bread) to mocno bananowe, słodziutkie, smakowicie wilgotne i przyjemnie sycące ciasto. Ten północnoamerykański przysmak super nadaje się na przekąskę do pracy lub szkoły. Często gości na naszym stole i niezmiennie pysznie smakuje 🙂 Polecam!
Dla amatorów słodkości z bananem polecam czekoladowe bananowe brownie, czekoladowe ciasto bez pieczenia i bez cukru, ciasteczka bananowo-kokosowe, tort batatowo-bananowy, tort Oreo z masą z bananów.
Składniki (na formę keksówki o wymiarach 26 cm x 11 cm):
- 2 szklanki (480 ml) mąki pszennej
- 1 łyżeczka (5 ml) proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka (5 ml) sody
- 1 1/2 łyżeczki (7 ml)cynamonu
- szczypta soli
- 1/2 szklanki (120 ml)brązowego cukru lub ksylitolu (można mniej)
- 1/3 szklanki (80 ml) oleju
- 1/4 szklanki (60 ml) mleka roślinnego
- 4 dojrzałe banany
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C.
Mąkę przesiewamy przez sito, podobnie jak cynamon, sodę i proszek do pieczenia.
Wsypujemy sól, cukier i dokładnie mieszamy.
Dodajemy olej oraz banany rozgniecione widelcem i mieszamy do połączenia składników. Ja zachowuję połówkę banana do przyozdobienia wierzchu chlebka.
Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Kilkakrotnie uderzamy delikatnie keksówką o podłogę, żeby pozbyć się bąbelków powietrza i zapewnić sprężystość naszemu bananowemu chlebkowi 🙂
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 35-40 minut albo aż patyczek wetknięty w ciasto będzie suchy.
Chlebek bananowy podajemy z ulubioną herbatką 🙂
Smacznego!
- Uważasz, że ten artykuł jest ważny? To podaj go dalej!
- Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza 🙂
- Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
- Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
- Dziękuję i pozdrawiam! 🙂
Smakowicie wygląda, super przepis. 🙂
Dzięki! Smacznego 🙂