Chlebek bananowy, czyli słynny banana bread

Chlebek bananowy (ang. banana bread) to mocno bananowe, słodziutkie, smakowicie wilgotne i przyjemnie sycące ciasto. Ten północnoamerykański przysmak super nadaje się na przekąskę do pracy lub szkoły. Często gości na naszym stole i niezmiennie pysznie smakuje 🙂 Polecam!

Dla amatorów słodkości z bananem polecam czekoladowe bananowe brownie,   czekoladowe ciasto bez pieczenia i bez cukru, ciasteczka bananowo-kokosowe, tort batatowo-bananowy, tort Oreo z masą z bananów.

Składniki (na formę keksówki o wymiarach 26 cm x 11 cm):
  • 2 szklanki (480 ml) mąki pszennej
  • 1 łyżeczka (5 ml) proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka (5 ml) sody
  • 1 1/2 łyżeczki (7 ml)cynamonu
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki (120 ml)brązowego cukru lub ksylitolu (można mniej)
  • 1/3 szklanki (80 ml) oleju
  • 1/4 szklanki (60 ml) mleka roślinnego
  • 4 dojrzałe banany
Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C.

Mąkę przesiewamy przez sito, podobnie jak cynamon, sodę i proszek do pieczenia.

Wsypujemy sól, cukier i dokładnie mieszamy.

Dodajemy olej oraz banany rozgniecione widelcem i mieszamy do połączenia składników. Ja zachowuję połówkę banana do przyozdobienia wierzchu chlebka.

Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Kilkakrotnie uderzamy delikatnie keksówką o podłogę, żeby pozbyć się bąbelków powietrza i zapewnić sprężystość naszemu bananowemu chlebkowi 🙂

Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 35-40 minut albo aż patyczek wetknięty w ciasto będzie suchy.

Chlebek bananowy podajemy z ulubioną herbatką 🙂

Smacznego!

  • Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
  • Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza 🙂
  • Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog FB
  • Śledź mnie na Instagramie lamarida_pl Instagram
  • Dziękuję i pozdrawiam! 🙂
image_pdfimage_print

2 myśli na temat “Chlebek bananowy, czyli słynny banana bread”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *