Cynamonowy ryż zapiekany z jabłkami

Gdy pierwszy raz podałam rodzinie ten cynamonowy ryż zapiekany z jabłkami poprosiłam Najstarszego syna o wystawienie oceny. Zapytałam ile punktów, w skali od 1 do 10, gdzie 1 oznacza mało smaczne, a 10 pyszne, przyznałby temu smakołykowi. Przy jedzeniu synek z zadowoleniem cmokał i mlaskał, a gdy skończył zapytał, czy może dać nieskończoność 😀 Czy potrzeba komuś większej zachęty? 🙂

Składniki (na naczynie o wymiarach 20 x 15 x 5 cm):

Ryż:

  • 1 1/2 szklanki surowego ryżu
  • 2 szklanki mleka roślinnego
  • 1 szklanka mleka kokosowego z puszki
  • 2 łyżki ksylitolu lub brązowego cukru
  • 1 kora cynamonu

Jabłka:

  • 3 duże jabłka

Dodatkowo:

  • cynamon do posypania
  • olej kokosowy do wysmarowania naczynia do pieczenia
Wykonanie:

Przepłukany wodą ryż zalewamy mlekiem roślinnym i kokosowym, dodajemy korę cynamonu, cukier i mieszamy. Zagotowujemy pilnując, żeby ryż nie przywarł do dna. Mieszamy, przykrywamy, zmniejszamy ogień na bardzo wolny i gotujemy aż ryż wchłonie mleko i będzie miękki. Ja nie odkrywam garnka w czasie gotowania.

W podobny, jak do tarty, sposób przygotowujemy jabłka. Dzielimy je w ćwiartki, wykrawamy gniazda ziaren i obieramy ze skórki. Kroimy na plasterki, przekładamy na suchą patelnię i stawiamy na wolnym ogniu. Smażymy pod przykryciem aż jabłka będą miękkie, ale nie będą się rozpadać.

Do wysmarowanego olejem żaroodpornego naczynia przekładamy połowę porcji ryżu, układamy jabłka, posypujemy cynamonem i wykładamy resztę ryżu i znowu posypujemy cynamonem.

Pieczemy w temperaturze 175 stopni C przez około 30-40 minut, w zależności jak bardzo chrupiący wierzch lubicie 🙂

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *