Sałatka z kapusty pekińskiej i brzoskwiń w sosie curry

Oto idealna sałatka na lunch do szkoły czy pracy – chrupiąca kapusta pekińska ze słodkimi brzoskwiniami i suszonymi owocami w smakowitym jogurtowym sosie curry. Mniam 🙂 To również świetny dodatek do pieczonych warzyw czy potraw z grilla. Co ja mówię, właściwie ta sałatka jest dobra do wszystkiego 🙂 Polecam!

sałatka z kapusty pekińskiej

Składniki:
  • 1 kapusta pekińska
  • 1 puszka brzoskwiń (około 480 g owoców)
  • 1/2 szklanki sojowego jogurtu naturalnego (125 ml)
  • 2 łyżki syropu z brzoskwiń (z puszki)
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 1 łyżka majonezu (opcjonalnie)
  • garść rodzynek lub żurawiny suszonej
Wykonanie:

Kapustę dzielimy na liście, wycinamy głąby, myjemy liście pod bieżącą wodą i drobno kroimy.

Brzoskwinie odsączamy z soku (syropu nie wylewamy! – po zmieszaniu z wodą mamy pyszny napój 🙂 ) i kroimy w niewielką kostkę.

Mieszamy kapustę z brzoskwiniami i rodzynkami lub żurawiną suszoną.

Następnie, całość polewamy jogurtem zmieszanym z curry, syropem z brzoskwiń i majonezem.

Sałatkę podajemy z ulubionym pieczywem np. domowymi krakersami lub pieczonymi warzywami lub tofu. Pychotka 🙂

Smacznego!

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3

Jeden komentarz do “Sałatka z kapusty pekińskiej i brzoskwiń w sosie curry”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *