Sorbet truskawkowy w bloku lodowym

Sorbet to chyba najpopularniejsza wśród roślinożerców alternatywa dla mlecznych lodów. I z pewnością domowa wersja jest pod każdym, także zdrowotnym, względem lepsza od tych dostępnych w sklepie. A sorbet truskawkowy nie może istnieć bez truskawek, oczywiście 🙂 Ale jeśli dodamy do niego puszystą piankę z mleka kokosowego, to nasz “zwykły” sorbet uzyska kolejny niezapomniany smakowo wymiar. Gdy w dodatku podacie do niego świeże, soczyste i słodziutkie truskawki, to absolutnie nikt nie będzie mógł się mu oprzeć 🙂  Polecam!

Składniki:
  • 1/2 kg świeżych truskawek (można też mrożone)
  • 50 ml płynnej części z mleka kokosowego schłodzonego w lodówce przez 24 godziny
  • 4 łyżki syropu z agawy (lub do smaku)
  • stała część z 1 puszki mleka kokosowego schłodzonej w lodówce przez 24 godziny
  • 1 łyżka cukru pudru (lub do smaku)
  • świeże truskawki do przybrania
Wykonanie:

Z puszki mleka kokosowego schłodzonej w lodówce przez dobę wyciągamy stałą część do wysokiego garnka, a płynną przelewamy do szklanki. Garnek wkładamy do lodówki do późniejszego użycia.

Świeże truskawki myjemy pod bieżącą wodą i usuwamy szypułki. Kroimy na połówki lub ćwiartki i wrzucamy do blendera z ostrzem S. Dolewamy płynną cześć mleczka kokosowego, słodzimy syropem z agawy i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.

Foremkę keksówkę wykładamy folią spożywczą i wylewamy zawartość blendera. Wkładamy do zamrażalnika na 2-3 godziny.

Po upływie tego czasu  Dodajemy cukier puder i mikserem ręcznym ubijamy na pianę. Przekładamy ją na zmrożony sorbet truskawkowy wyrównując powierzchnię.

Całość wkładamy do zamrażalnika na kilka godzin lub na noc.

Przed podaniem wykładamy z keksówki odwracając ją do góry nogami. Nie zapominamy o usunięciu folii spożywczej! 🙂 Podajemy ze świeżymi truskawkami.

Smacznego!

P.S. To białe, co widzicie na bloku lodowym to tylko SZRON. Musiałam się pospieszyć z robieniem zdjęć, bo rodzina nie mogła się doczekać wewnętrznego chłodzenia sorbetem truskawkowym 😀

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *