Ciasto z owocami tymi-pod-ręką (bezglutenowe)

Bardzo popularnym plackiem w moim rodzinnym domu było ucierane ciasto z owocami, które akurat były pod ręką 🙂 Jego przygotowanie zajmowało dosłownie chwilę i bardzo lubiliśmy zajadać go jeszcze ciepłe, niedługo po wyjęciu z piekarnika (zalecam ostrożność!). W mojej wegańskiej wersji ciężko mówić, że jest ono ucierane, bo nie ma w nim jajek (ani innych zwierzęcych produktów), ale za to jest smakowicie pachnące latem 🙂 Zwykle przyrządzam go w bezglutenowej wersji, ale ze zwykłej mąki też jest pyszne!  Polecam 🙂

ciasto z owocami

ciasto z owocami

ciasto z owocami

ciasto z owocami

Fanom owoców polecam tort owocowy na zimno, ciasto na herbatnikach przekładane owocami, ciasto z brzoskwiniami. Warto również wypróbować ciasto Fale Dunaju, kruche ciasto z wiśniami i budyniem.

Składniki:
  • 1/2 szklanki (120 ml) mąki jaglanej
  • 1/2 szklanki (120 ml) mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka (240 ml) mąki ryżowej (zamiast mieszanki bezglutenowych można użyć też tylko mąkę pszenną)
  • 1 łyżeczka (5 ml) proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka (5 ml)sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki (120 ml) cukru kokosowego (może być brązowy lub ksylitol, ale kokosowy najlepiej tu pasuje 🙂 )
  • 1 szklanka (240 ml) mleka roślinnego
  • 1 łyżka (5 ml) octu jabłkowego
  • 1/2 szklanki (120 ml) oleju roślinnego
  • 200-300 g malin/truskawek/jagód świeżych lub mrożonych
Wykonanie:

Do większej miski przesiewamy mąki, sodę, proszek do pieczenia. Dodajemy cukier  i mieszamy.

W drugim naczyniu mieszamy olej, ocet i mleko roślinne uzyskując konsystencję serka. Dodajemy to do mieszanki z mąką i mieszamy.

Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy ciasto i wrzucamy na wierzch owoce lekko je dociskając do środka.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 30 minut lub momentu aż patyczek wetknięty w ciasto wyjdzie suchy.

ciasto z owocami

Praktyczna uwaga:

Gdy używam mrożonych owoców np. malin lub jagód to wyjmuję je z zamrażalnika około 15 minut przed przygotowywaniem placka i nie układam na wierzchu, ale mieszam z ciastem, które potem przekładam na blaszkę.

Smacznego!

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *