Malinowy koktajl proteinowy z komosy ryżowej

Malinowy koktajl proteinowy z komosy ryżowej to pyszne źródło białka, aminokwasów i witamin. Komosa ryżowa to jeden z tzw. “superfood”, czyli pożywienia o niezwykłych wartościach odżywczych (zawiera  pełnowartościowe proteiny i aminokwasy), a soczyste i aromatyczne maliny to bogactwo witamin i minerałów. W połączeniu z mlekiem i jogurtem stanowią bardzo odżywczą i smaczną kombinację. Koktajl ten idealnie nadaje się także na zdrową przekąskę dla dzieci. Polecam 🙂

Komosę ryżową polecam również w sałatce z orzeszkami ziemnymi przepis tutaj<klik> , z papryką i żurawiną – przepis tutaj<klik> albo w makowych fit babeczkach przepis tutaj<klik>Koniecznie wypróbujcie też czekoladowy tort, w którym zamiast mąki używam komosy ryżowej – przepis tutaj<klik>.

Składniki (na jedną porcję):
  • 1/2 szklanki (120 ml) ugotowanej komosy ryżowej
  • 1/2 szklanki (120 ml) mleka roślinnego
  • 2 szklanki (480 ml) malin
  • 1/2 szklanki (120 ml) jogurtu roślinnego o smaku naturalnym np. sojowego
  • 2 łyżki syropu z agawy (lub według uznania)
Wykonanie:

Do blendera wrzucamy ugotowaną komosę ryżową, maliny, dodajemy jogurt, mleko roślinne i syrop z agawy. Całość miksujemy aż uzyskamy gładką konsystencję. Proste, prawda? 🙂

Smacznego!

*Przepis zainspirowany przez SuperHealthyKids.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *