Drożdżówki z owocami

Klasyczne drożdżówki z owocami: ze śliwkami, z rabarbarem, jagodami i z truskawkami w roślinnej wersji. Pyszna słodka przekąska nie tylko dla dzieci 🙂 Polecam!

drożdżówki
Drożdżówki ze śliwkami

drożdżówki
Drożdżówka z truskawkami

drożdżówki

drożdżówkidrożdżówki

drożdżówki
Jagodzianka, czyli drożdżówka z jagodami

Fanom drożdżowych ciast polecam również takie bułeczki z kruszonką, bułeczki z dyniąśliwkowe ciasto drożdżowe.

Składniki:

Ciasto:

  • 4 szklanki (960 ml) mąki orkiszowej typu 750 (lub mąki pszennej)
  • 14 g suszonych drożdży (2 opakowania)
  • 1/3 szklanki (80 ml) erytrytolu* lub ksylitolu (lub brązowego cukru)
  • 1 szklanka (240 ml) mleka roślinnego
  • 1/4 szklanki (60 ml) oleju
  • 2 łyżki (30 ml) białej (tłustej) części mleka kokosowego z puszki schłodzonego co najmniej przez noc w lodówce

Nadzienie:

  • 300-500 g dojrzałych śliwek węgierek

lub

  • truskawki pokrojone w plasterki

lub

  • jagody (leśne najlepsze!)

lub

  • 300 g rabarbaru (około 3 łodygi)
  • 2 łyżki brązowego cukru lub ksylitolu

*O tym zdrowym cukrze pisałam tutaj

Wykonanie:

Śliwki myjemy, kroimy na połówki i usuwamy pestki. Podobnie, jeśli używamy truskawki to myjemy je i kroimy na grubsze plasterki. Jeśli natomiast używamy rabarbaru, to dokładnie go myjemy, odcinamy twarde końcówki i kroimy w niewielką kostkę. Zasypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy na około 2 godziny. Po upływie tego czasu odcedzamy sok, który później ze smakiem wypijamy 🙂 Rabarbar jest gotowy do użycia w naszych ciastkach.

Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, drożdże i dokładnie mieszamy.

Do mąki dodajemy mleko, olej i mleko kokosowe.

Wyrabiamy ciasto tak, żeby było miękkie i elastyczne. Wkładamy do większej miski, przykrywamy czystym ręcznikiem kuchennym o odstawiamy na blat kuchenny aż podwoi swoja objętość.

Po około 1-2 godzin (w zależności od temperatury otoczenia) wyciągamy ciasto na podsypany mąką blat, lekko wyrabiamy. Dzielimy na dwie części i dłońmi każdą z nich “rozprostowujemy” dłońmi na grubość około 1-1.5 cm.

W zależności od preferowanej wielkości drożdżówek używamy albo szklanej miseczki albo większego kubka lub szklanki i wykrawamy kółka. Dzięki temu nasze drożdżówki będą miały ładny kształt 🙂

Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w większych odległościach od siebie, żeby miały miejsce wyrosnąć. Pozostawiamy na blaszce do podwojenia objętości (na około 20-30 minut). Następnie, palcami robimy w środku wgłębienie i układamy połówki śliwek bez pestek albo rabarbar albo pokrojone truskawki albo jagody, które można posypać brązowym cukrem..

Drożdżówki z rabarbarem


 

Drożdżówki z truskawkami

Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 25 minut albo aż drożdżówki się zarumienią.

Po upieczeniu wykładamy na kratkę do wystudzenia i posypujemy cukrem pudrem.

Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku (jeśli nie zjemy od razu 🙂 ).

Smacznego!

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *