Humus z dynią

Przepis na humus z dynią to przykład jak można zrobić mega smaczną i super fit wersję klasyka bez “obowiązkowego” składnika, jakim jest olej. Wystarczy dodać upieczoną lub ugotowana na parze dynię i pyszna pasta gotowa 🙂 Świetnie nadaje się jako smarowidełko do pieczywa albo dip do warzyw lub chipsów. Polecam 🙂

Prezpis na klasyczny humus znajdziecie tutaj<klik>.

Składniki: 
  • 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 1 szklanka upieczonej lub ugotowanej na parze dyni
  • 2 łyżki pasty tahini
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/4 łyżeczki papryki w proszku
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 2 łyżki wody przegotowanej (w razie, gdy pasta jest za sucha, można użyć więcej w zależności od preferowanej konsystencji i zawartości wody w dyni)
  • sól do smaku
Wykonanie:

Do przygotowania humusu z dynią potrzebujemy przede wszystkim ciecierzycy i dyni, oczywiście 🙂

Ciecierzycę można użyć z puszki, ale polecam namoczyć ją na noc i ugotować. Należy pamiętać, żeby zachować wodę z gotowania i także z puszki, czyli aquafabę, bo przyda się na później np. do zrobienia tofucznicy lub ciasto śliwkowego).

Co do dyni, to można upiec w piekarniku w całości (temperatura 200 stopni C przez około 30-40 minut) albo obrać, pokroić w kostkę i ugotować na parze. Potem widelcem rozgniatamy dynię i odmierzamy jedną szklankę.

Odcedzoną ciecierzycę i upieczoną dynię wrzucamy do blendera. Dodajemy tahini, czosnek, kmin rzymski, paprykę w proszku, sok z cytryny i miksujemy.

Co jakiś czas szpatułką zbieramy humus ze ścianek naczynia i miksujemy doprawiając solą do smaku. Dodajemy taką ilość wody, żeby uzyskać preferowaną konsystencję.

Humus podajemy z chrupiącymi owsianymi krakersamiLINK lub ulubionym pieczywem, warzywami lub chipsami. Moi synowie bardzo lubią humus i zawsze proszą, żebym smarowała go grubo na pieczywie 🙂

Smacznego!

Jedna myśl na temat “Humus z dynią”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *