Przepis na humus z dynią to przykład jak można zrobić mega smaczną i super fit wersję klasyka bez “obowiązkowego” składnika, jakim jest olej. Wystarczy dodać upieczoną lub ugotowana na parze dynię i pyszna pasta gotowa 🙂 Świetnie nadaje się jako smarowidełko do pieczywa albo dip do warzyw lub chipsów. Polecam 🙂
Prezpis na klasyczny humus znajdziecie tutaj<klik>.
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
- 1 szklanka upieczonej lub ugotowanej na parze dyni
- 2 łyżki pasty tahini
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/4 łyżeczki papryki w proszku
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 2 łyżki wody przegotowanej (w razie, gdy pasta jest za sucha, można użyć więcej w zależności od preferowanej konsystencji i zawartości wody w dyni)
- sól do smaku
Wykonanie:
Do przygotowania humusu z dynią potrzebujemy przede wszystkim ciecierzycy i dyni, oczywiście 🙂
Ciecierzycę można użyć z puszki, ale polecam namoczyć ją na noc i ugotować. Należy pamiętać, żeby zachować wodę z gotowania i także z puszki, czyli aquafabę, bo przyda się na później np. do zrobienia tofucznicy lub ciasto śliwkowego).
Co do dyni, to można upiec w piekarniku w całości (temperatura 200 stopni C przez około 30-40 minut) albo obrać, pokroić w kostkę i ugotować na parze. Potem widelcem rozgniatamy dynię i odmierzamy jedną szklankę.
Odcedzoną ciecierzycę i upieczoną dynię wrzucamy do blendera. Dodajemy tahini, czosnek, kmin rzymski, paprykę w proszku, sok z cytryny i miksujemy.
Co jakiś czas szpatułką zbieramy humus ze ścianek naczynia i miksujemy doprawiając solą do smaku. Dodajemy taką ilość wody, żeby uzyskać preferowaną konsystencję.
Humus podajemy z chrupiącymi owsianymi krakersamiLINK lub ulubionym pieczywem, warzywami lub chipsami. Moi synowie bardzo lubią humus i zawsze proszą, żebym smarowała go grubo na pieczywie 🙂
Smacznego!
3 myśli na temat “Humus z dynią”