Humus z dynią

Przepis na humus z dynią to przykład jak można zrobić mega smaczną i super fit wersję klasyka bez “obowiązkowego” składnika, jakim jest olej. Wystarczy dodać upieczoną lub ugotowana na parze dynię i pyszna pasta gotowa 🙂 Świetnie nadaje się jako smarowidełko do pieczywa albo dip do warzyw lub chipsów. Polecam 🙂

humus z dynią

Składniki: 
  • 2 szklanki (480 ml) ugotowanej ciecierzycy
  • 1 szklanka (240 ml) upieczonej lub ugotowanej na parze dyni
  • 2 łyżki (30 ml) pasty tahini
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki (2 ml) kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki (1 ml) papryki słodkiej w proszku
  • 2 łyżki (30 ml) świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 2 łyżki (30 ml) wody przegotowanej (w razie, gdy pasta jest za sucha, można użyć więcej w zależności od preferowanej konsystencji i zawartości wody w dyni)
  • sól i pieprz czarny mielony (do smaku)
  • płatki chilli do smaku (opcjonalnie, ale warto wypróbować:))
Wykonanie:

Do przygotowania humusu z dynią potrzebujemy przede wszystkim ciecierzycy i dyni, oczywiście 🙂

Ciecierzycę można użyć z puszki, ale polecam namoczyć ją na noc i ugotować. Należy pamiętać, żeby zachować wodę z gotowania i także z puszki, czyli aquafabę, bo przyda się na później np. do zrobienia tofucznicy lub ciasto śliwkowego).

Co do dyni, to można upiec w piekarniku w całości (temperatura 200 stopni C przez około 30-40 minut) albo obrać, pokroić w kostkę i ugotować na parze. Potem widelcem rozgniatamy dynię i odmierzamy jedną szklankę.

Odcedzoną ciecierzycę i upieczoną dynię wrzucamy do blendera. Dodajemy tahini, czosnek, kmin rzymski, paprykę w proszku, sok z cytryny i miksujemy.

Co jakiś czas szpatułką zbieramy humus ze ścianek naczynia i miksujemy doprawiając solą do smaku. Dodajemy taką ilość wody, żeby uzyskać preferowaną konsystencję. I humus z dynią mamy gotowy!

Podajemy z chrupiącymi owsianymi krakersami , warzywami, nachosami lub ulubionym pieczywem np. chlebem z garnka albo chlebem gryczanym. Ta pasta z ciecierzycy idealnie nadaje się do roladek z tortilli, wypełnienia francuskiej przekąski, ogórkowej przekąski. Warto też wypróbować humus z tymi domowymi tortillami albo z bułeczkami z chrupiąca skórką.

Przepis na klasyczny humus znajdziecie tutaj , humus bez oleju tutaj, humus z grillowaną papryką tutaj. Polecam również pastę buraczkową.   

Fanom dyni polecam drożdżowe bułeczki z dynią, koktajl dyniowo-pomarańczowy, tartę dyniową pumpkin pie, zupę dyniową z soczewicą, zupę krem z dyni, jabłkowo-dyniowe muffinki.

Smacznego!

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3

2 komentarze do “Humus z dynią”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *