Kremowa zupa z dyni

Kremowa zupa z dyni to obowiązkowa potrawa w sezonie jesiennym 🙂 Super rozgrzewa i pysznie smakuje, także najmłodszym. A poprzez zdrowe dodatki jak prażone pestki dyni lub ciecierzycy można dodatkowo wzbogacić smak i wartości odżywcze. Polecam!

Składniki:

  • 1 kg dyni (ja używam hokkaido)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • kilka cienkich plasterków imbiru w korzeniu (opcjonalnie)
  • 2 marchewki (około 250 g)
  • 2 średnie ziemniaki
  • 4 szklanki wody
  • przyprawy:
    • 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku
    • 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego z puszki

Dodatkowo:

  • pestki z dyni lub ugotowana ciecierzyca
  • płatki chilli (dla dorosłych, do smaku)

Wykonanie:

Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy, a imbir drobniutko siekamy. Obrane marchewki kroimy na plasterki, a ziemniaki w kostkę. Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę.

W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek i smażymy aż cebula się zeszkli.

Następnie, dodajemy przyprawy, ziemniaki, marchewki i dynię, zalewamy wodą i gotujemy bez przykrycia aż marchewka będzie miękka.

Dodajemy mleko kokosowe gotujemy przez kilka minut. Następnie miksujemy albo ręcznym mikserem lub przelewamy do blendera i miksujemy. I zupa krem z dyni gotowa 🙂

Podajemy z pestkami z dyni uprażonymi na suchej patelni lub ciecierzycą według z tego przepisu<klik> . Dorosłym koniecznie polecam dodać płatki chilli – dodają wymiaru.

Smacznego!

3 myśli na temat “Kremowa zupa z dyni”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *