Sałatka azjatycka z komosy ryżowej

Sałatka azjatycka to kolejna propozycja na pyszne danie ze zdrową i smaczną komosą ryżową. Tym razem zapraszam do wypróbowania jej w koreańskim stylu, w której oprócz świeżych i chrupiących warzyw nie może zabraknąć oleju sezamowego, sosu sojowego i ziaren sezamu. Wspaniale nadaje się na pożywny lunch do pracy lub szkoły albo imprezową przekąskę. Polecam 🙂

Inne przepisy z komosą ryżową to orientalna sałatka tabbouleh,  fit sałatka , sałatka z papryką . Na śniadanie polecam koktajl, a na słodko albo babeczki albo tort.

Składniki:
  • 1 szklanka surowej komosy ryżowej
  • 2 szklanki wody do gotowania komosy
  • 1 papryka słodka
  • 1 średnia marchewka
  • 1 ogórek świeży
  • 1/4 niewielkiej główki czerwonej kapusty
  • 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (można więcej 🙂 )
  • 1/2 małej cebuli

Sos:

  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka oleju sezamowego (koniecznie)
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki prażonych ziaren sezamu (można więcej!)
  • płatki chilli (opcjonalnie, do smaku)
Wykonanie:

Surową komosę odmierzamy na sitko i przelewamy wrzątkiem. Przesypujemy do garnka z grubym dnem, zalewamy wodą, przykrywamy i zagotowujemy. Jak tylko woda z komosą się zagotuje, skręcamy ogień na wolny i gotujemy pod przykryciem przez około 10 minut. Następnie, wyłączamy ogień i pozostawiamy garnek na kuchence na około 15 minut.

Z umytej papryki wycinamy gniazdo i kroimy w kostkę, marchewkę obieramy i trzemy na grubych oczkach tarki. Kapustę czerwoną kroimy w kostkę, obraną cebulę drobno siekamy.

W niewielkiej miseczce mieszamy sos sojowy, ocet winny, olej sezamowy i starty na drobnych oczkach

W dużym naczyniu mieszamy ugotowaną komosę ryżową, pokrojone wcześniej warzywa i odcedzoną ciecierzyce. Następnie zalewamy sosem i mieszamy.

Podajemy na imprezowy stół lub zabieramy ze sobą na lunch do szkoły lub pracy.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *