Tarta Snickers na zimno

Wersji na ciasto Snickers z orzeszkami ziemnymi jest multum. A takie w formie tarty jest najprostsze i  najpyszniejsze, a w dodatku nie wymaga ani pieczenia ani gotowania! Taka tarta Snickers to pyszne połączenie kakaowego spodu z płatków owsianych i orzechów oraz aksamitnego kremu fistaszkowego. Gorąco polecam! 🙂

Dla amatorów orzeszków ziemnych polecam również batony Snickers oraz  ciasto a’la Snickers – jaglane bez pieczenia 🙂

Składniki (tortownica o wymiarach 21 cm):

Spód:

  • 70 g daktyli bez pestek (około 10 sztuk)
  • 1/2 szklanki (120 ml) płatków owsianych górskich (można użyć bezglutenowych)
  • 1/2 szklanki (120 ml) orzechów ziemnych (ja używam prażone i niesolone)
  • 2 łyżki (30 ml) niesłodzonego kakao
  • 1-2 łyżki wody pozostałej z namoczenia daktyli

Nadzienie:

  • stała część z 2 puszek mleka kokosowego schłodzonego w lodówce przez co najmniej dobę
  • 1 szklanka (240 ml)gładkiego masła orzechowego 100%
  • 4 łyżki (60 ml) płynnego oleju kokosowego
  • 3 łyżki (45 ml) syropu z agawy (lub do smaku)
  • Do dekoracji:
  • orzeszki ziemne (ja używam prażone i niesolone)
  • starta gorzka czekolada
  • listki mięty 🙂
Wykonanie:

Daktyle zalewamy wrzątkiem tak, żeby były całe zanurzone i odstawiamy je na około 15 minut. W międzyczasie miksujemy płatki owsiane i orzechy na mąkę.

Powstałą mąkę przesypujemy do miski, a w blenderze miksujemy odcedzone daktyle aż będą dobrze rozdrobnione. Następnie dodajemy przygotowaną wcześniej mąkę z płatków i orzechów oraz kakao i miksujemy aż zlepią się w kulę. Można dolać po 1-2 łyżki wody w czasie miksowania, żeby całość bardziej się kleiła.

Następnie, rozprowadzamy kulę na dnie tortownicy zapiętym do góry dnem (żeby było łatwiej wyciągać kawałki tortu z tortownicy).  Ugniatamy równomiernie mocno dociskając – ja używam kubeczka Mendela pożyczonego od Córci 😉

Wstawiamy tortownicę do lodówki i zabieramy się za przygotowanie masy.

Do blendera wkładamy stałą część z mleka kokosowego (płynną częśc zachowujemy do późniejszego wykorzystania np. w koktajlu). Dodajemy masło orzechowe, olej kokosowy i syrop z agawy. Całość miksujemy aż uzyskamy jednolitą masę.

Wykładamy ją na przygotowany wcześniej spód, wyrównujemy wierzch i chłodzimy do lodówce przez kilka godzin lub całą noc.

Przed podaniem tarty Snickers możemy posypać orzechami ziemnymi i startą czekoladą oraz udekorować listkami mięty.

Smacznego!

  • Spodobał Ci się przepis? To bardzo się cieszę 🙂 Będzie mi miło, jeśli skomentujesz i udostępnisz! Dzięki temu będzie on miał szansę dotrzeć do kogoś, kto być może potrzebuje go przeczytać.
  • Obserwuj mnie na Facebooku lamarida.pl FB
  • Śledź mnie na Instagramie lamarida.pl Instagram

Dziękuję i pozdrawiam! 🙂