Tarta Snickers na zimno

Wersji na ciasto Snickers z orzeszkami ziemnymi jest multum. A takie w formie tarty jest najprostsze i  najpyszniejsze, a w dodatku nie wymaga ani pieczenia ani gotowania! Taka tarta Snickers to pyszne połączenie kakaowego spodu z płatków owsianych i orzechów oraz aksamitnego kremu fistaszkowego. Gorąco polecam! 🙂

tarta Snickers

tarta Snickers

Składniki (tortownica o wymiarach 21 cm):

Spód:

  • 70 g daktyli bez pestek (około 10 sztuk)
  • 1/2 szklanki (120 ml) płatków owsianych górskich (bezglutenowych lub zwykłych -według potrzeb)
  • 1/2 szklanki (120 ml) orzechów ziemnych (ja używam prażone i niesolone)
  • 2 łyżki (30 ml) niesłodzonego kakao lub karobu
  • 1-2 łyżki wody pozostałej z namoczenia daktyli

Nadzienie:

  • stała część z 2 puszek (każda o pojemności 400 ml) mleka kokosowego schłodzonego w lodówce przez co najmniej dobę
  • 1 szklanka (240 ml) gładkiego masła orzechowego 100%
  • 4 łyżki (60 ml) płynnego oleju kokosowego
  • 3 łyżki (45 ml) syropu z agawy (lub do smaku)

Do dekoracji:

  • orzeszki ziemne (ja używam prażone i niesolone)
  • starta gorzka czekolada
  • listki mięty 🙂
Wykonanie:

Daktyle zalewamy wrzątkiem tak, żeby były całe zanurzone i odstawiamy je na około 15 minut. W międzyczasie miksujemy płatki owsiane i orzechy na mąkę.

Powstałą mąkę przesypujemy do miski, a w blenderze miksujemy odcedzone daktyle aż będą dobrze rozdrobnione. Następnie dodajemy przygotowaną wcześniej mąkę z płatków i orzechów oraz kakao i miksujemy aż zlepią się w kulę. Można dolać po 1-2 łyżki wody w czasie miksowania, żeby całość bardziej się kleiła.

Następnie, rozprowadzamy kulę na dnie tortownicy zapiętym do góry dnem (żeby było łatwiej wyciągać kawałki tortu z tortownicy).  Ugniatamy równomiernie mocno dociskając – ja używam kubeczka Mendela pożyczonego od Córci 😉

Wstawiamy tortownicę do lodówki i zabieramy się za przygotowanie masy.

Do blendera wkładamy stałą część z mleka kokosowego (płynną częśc zachowujemy do późniejszego wykorzystania np. w koktajlu). Dodajemy masło orzechowe, olej kokosowy i syrop z agawy. Całość miksujemy aż uzyskamy jednolitą masę.

Wykładamy ją na przygotowany wcześniej spód, wyrównujemy wierzch i chłodzimy do lodówce przez kilka godzin lub całą noc.

Przed podaniem tarty Snickers możemy posypać orzechami ziemnymi i startą czekoladą oraz udekorować listkami mięty.

Dla amatorów orzeszków ziemnych polecam również batony Snickers oraz  ciasto a’la Snickers – jaglane bez pieczenia. Fanom tart polecam tartę jabłkową, tartę z awokado, tartę wytrawną z tofu.

Smacznego!

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3

6 komentarzy do “Tarta Snickers na zimno”

  1. Dzień dobry,
    Ciasto wygląda bardzo smakowicie 🙂 Czy mogę prosić o informację, na jakiej wielkości tortownicę jest ten przepis?
    Bardzo dziękuję i pozdrawiam,
    Anna

  2. Muszę to napisać.. na grupie „a co te wegany jedzą” odhaczam każdy Pani przepis do zrobienia.. 😉 mam już baaardzo długą listę a coraz to nowe ciekawe pysznosci Pani czaruje😍 na drugie urodziny mojej córeczki robiłam torcik w kolorach jesieni, prze-pysz-ny! To nasze smaki;) Bardzo dziękuję, że się Pani dzieli takimi zdrowymi i wspaniałymi przepisami❤

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *