Yakisoba – japoński stir fry z makaronu ramen

Kto powiedział, że makaron ramen może pojawić się tylko w zupie? Ano nikt 🙂 Polecam Wam bardzo proste i przepyszne japońskie danie o nazwie yakisoba. W oryginale jest to smażony chiński makaron w stylu ramen z wieprzowiną i warzywami. Ale zweganizowanie go nie było wcale trudne 🙂 Danie jest bardzo szybkie w przygotowaniu, idealnie nadaje się  na pożywny lunch do pracy. Polecam 🙂


Składniki:
  • 1 średnia marchewka
  • 1/2 świeżej papryki słodkiej
  • 1 duża garść poszatkowanej kapusty białej (można też użyć pekińskiej lub włoskiej)
  • 200 g chińskiego makaronu typu ramen
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka gałązek zielonej części cebulki dymki
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo do wyboru:

Wykonanie:

Obraną i umytą marchewkę kroimy w słupki, z papryki wykrawamy środek i usuwamy nasiona i kroimy w podłużne kawałki. Kapustę szatkujemy na mniejsze (biała) lub większe kawałki (pekińska lub włoska). Czosnek obieramy i drobno siekamy. Makaron ramen wyciągamy z opakowania na durszlak i przepłukujemy pod bieżącą wodą.

Na nieprzywierającą patelnię z grubym dnem wrzucamy pokrojone warzywa i czosnek i smażymy aż warzywa zmiękną.

Dodajemy odcedzony makaron ramen, sos sojowy i ocet balsamiczny. Całość mieszamy i smażymy jeszcze przez kilka minut.

Podajemy z solo albo nuggetsami z tofu lub z tofu smażonym w plasterkach albo kiełbaskami wegańskimi podsmażonymi na suchej patelni.

Smacznego!