Sówki z wafli ryżowych – zdrowa przekąska na kinder party

Przyjęcie dla dzieci (ang. kinder party) kojarzy się zwykle z mnóstwem (niezdrowych) słodyczy, po których rozszalałe zabawą i pobudzone podniesionym poziomem cukru dzieci nie mogą sobie znaleźć miejsca, co odbija się na rodzicach 😉 Ale może warto spróbować zaserwować swoim pociechom i ich gościom coś zdrowszego, czyli naturalnie słodkie i nisko przetworzone przekąski. Co powiecie na takie Sówki z wafli ryżowych? Czy nie wyglądają smakowicie? 🙂

Składniki:
  • wafle ryżowe okrągłe o smaku naturalnym
  • masło orzechowe lub migdałowe gładkie 100% (bez dodatku cukru) albo domowa nutella
  • jabłko (skrzydła)
  • banan (oczy)
  • porzeczki/jagody świeże lub mrożone (gałki oczne)
  • płatki owsiane górskie (pióra)
  • kawałek marchewki (dziób)
Wykonanie:

Nawet nie wiem, czy powinnam w ogóle pisać jak się je robi, bo to chyba dosyć intuicyjnie widać ze zdjęcia 😉 Ale dla porządku w przepisie i na blogu napiszę 😀

Wafla ryżowego smarujemy masłem orzechowym (lub migdałowym albo domową nutellą).

Umyte i osuszone jabłko kroimy na ćwiartki. Z każdej ćwiartki kroimy niezbyt grube plasterki, które wyrównujemy jednym pociągnięciem noża – to będą nasze skrzydła. Układamy je po przeciwnych bokach posmarowanego wafla.

Obranego banana kroimy na plasterki. Układamy powyżej skrzydeł i mamy miejsce na oczy. Na plasterku banana kładziemy porzeczkę albo jagodę i mamy oko! 🙂

Płatki owsiane układamy między skrzydłami z palsterków jabłek od dołu do góry używając np. pensety – i mamy pióra 🙂

Kawałeczek marchewki kroimy w trójkącik i układamy między oczami i piórkami – i mamy dziób.

I Sówka gotowa! Czynności powtarzamy aż zrobimy preferowaną liczbę ptaszków do naszego sowiego stada.

Smacznego!

*Inspiracja pochodzi od SuperHealthyKids.