Rolada fasolowa z pieczarkami

Rolada fasolowa z pieczarkami to w pełni roślinna pieczeń, która nadaje się na zarówno na obiad, jak i śniadanie oraz kolację. Pysznie smakuje polana sosem z surówką i ryżem, jak również jako wkład do kanapek czy przekąska na imprezowy stół. A przepis jest bardzo prosty! Polecam 🙂

rolada fasolowa

rolada fasolowa

Zachęcam także wypróbowania takiej pieczeni z fasoli, kotlecików z fasoli.

Składniki:
  • 3 szklanki (760 ml) ugotowanej białej fasoli
  • 100-150 g (1 sztuka) ugotowanych ziemniaków
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki suszonego cząbru
  • 6-7 łyżek skrobi ziemniaczanej lub ryżowej (w wersji bezglutenowej) albo bułki tartej (w wersji glutenowej)
  • 1 mała cebula
  • 250 g obranych białych pieczarek
  • sól i pieprz czarny mielony (do smaku)
  • olej do smażenia
Wykonanie:

Obrane pieczarki kroimy w cienkie plasterki i drobno kroimy albo trzemy na dużych oczkach tarki. Cebulę obieramy i drobno siekamy.

Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i smażymy aż się zeszkli.

Następnie, wsypujemy pokrojone pieczarki i smażymy aż woda z nich odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku – my lubimy pikantne pieczarki 🙂

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C.

Ugotowaną białą fasolę (ewentualnie z puszki), ugotowanego ziemniaka i cząber wrzucamy do blendera (z ostrzem S) i miksujemy aż u uzyskamy gładką masę. Ja dodaje tyko trochę soli (1/4 łyżeczki), żeby całość była jadalna 😉 z pikantnym i słonym nadzieniem pieczarkowym (bo tak lubimy :)). A Wy możecie doprawiać według własnego gustu 🙂 W zależności od tego jak dobrze odcedziliśmy fasolę i ziemniaka, może być potrzeba dolania 2-3 łyżek wody, żeby całość dobrze się zmiksowała.

Zawartość miksera przekładamy do dużej miski i po jednej łyżce dodajemy skrobię (lub bułkę tartą) i mieszamy. Liczbę łyżek mąki lub bułki tartej należy dostosować do wilgotności naszej masy, tak żeby uzyskać łatwo klejącą się konsystencję.

Fasolową masę wykładamy na papier do pieczenia i dłońmi formujemy prostokąt o wymiarach około 30 cm na 25 cm. Można przykryć ciasto papierem do pieczenia i wyrównać wałkiem do ciasta.

Na wierzch układamy równomiernie usmażone wcześniej pieczarki, zostawiając trochę miejsca przy dłuższym brzegu, żeby nasza rolada lepiej się skleiła.

Zawijamy wzdłuż długiego boku, zawijamy szczelnie w papier do pieczenia i okręcamy folia aluminiową.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 25 minut w funkcji z termoobiegiem.

Po wyjęciu z pieca zostawiamy do całkowitego ostudzenia – nawet jak Was będzie kusiło 😉

Przechowujemy w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku, żeby rolada fasolowa nie wyschła.

Podajemy jako “mięso” do obiadu albo przekąska na stół. Pysznie smakuje jako wkład do kanapek czy dodatek do lunchboxa.

Smacznego!

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *