Fit sałatka z komosy ryżowej i awokado

Komosa ryżowa jest świetną bazą do sałatek. Można ją łączyć z ulubionymi dodatkami i tworzyć za każdym razem inną wersję zdrowego i pożywnego posiłku. Dzisiejszy przepis to kombinacja komosy z awokado, świeżym ogórkiem i ziołami. Idealna sałatka na każdą okazję: lunch do szkoły lub pracy, czy domowe spotkanie rodzinne czy grilla. Polecam 🙂

sałatka z komosy ryżowej

Polecam również inne sałatki z komosy ryżowej: z papryką i żurawiną<klik>, sałatki azjatyckiej<klik> , z jabłek i orzeszków ziemnych<klik>, tabbouleh<klik>.

Z komosy ryżowej można również zrobić pyszny tort<klik> albo FIT babeczki<klik>.

Polecam również koktajl proteinowy z komosy ryżowej<klik>.

Składniki (na 2 porcje):
  • 1/2 szklanka (120 ml) surowej komosy ryżowej
  • 3/4 szklanki (180 ml) wody (do gotowania komosy)
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 świeży długi ogórek zielony
  • 1/2 małej czerwonej lub białej cebuli
  • świeżo wyciśnięty sok połowy cytryny
  • ulubione świeże zioła: pietruszka/kolendra/koperek
  • szczypta soli himalajskiej
  • dobrej jakości oliwa (według uznania)
Wykonanie:

Komosę wsypujemy na sitko i przelewamy wrzątkiem. Przekładamy do garnka z grubym dnem, zalewamy wodą i zagotowujemy. Następnie, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut. Potem, wyłączamy ogień i zostawiamy garnek na kuchence z przykrywką jeszcze na 10 minut. Po upływie tego czasu odkrywamy garnek i zostawiamy komosę do przestudzenia.

W międzyczasie, obieramy awokado ze skórki i kroimy w kostkę, podobnie jak cebulę i ogórka. Umyte zioła siekamy niezbyt drobno.

W dużej misce mieszamy przestudzoną komosę, pokrojone awokado i zioła, polewamy oliwą i sokiem z cytryny i doprawiamy solą pieprzem. W ten oto prosty sposób sałatka z komosy ryżowej i awokado jest gotowa! 🙂

Podajemy z pieczywem lub jako sidedish zamiast ziemniaków czy ryżu lub kaszy. Świetnie komponuje się także z potrawami z grilla.

Smacznego!

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *