Wegańskie lody wiśniowe z czekoladą

Pewnie na hasło “wegańskie lody wiśniowe” od razu myślicie: “Ach tak, znowu jakiś sorbet“. Ale sorbet to nie jest, bo jest w nim mleko 😀 Ale tradycyjne lody to też nie są, bo jest w nich siemię lniane i w dodatku nie są zrobione przy użyciu maszynki do lodów… Zatem nazwę rzeczy po imieniu 😉 : lody wiśniowe z czekoladą to nieziemsko pyszny lodowy deser dla każdego 😀 Polecam!

Polecam również lody kokosowe o smaku ananasowym, lody truskawkowe bez cukru, sorbet truskawkowy.

Składniki:
  • 400 ml mleka kokosowego z puszki
  • 400 g mrożonych wiśni bez pestek
  • 3 łyżki (45 ml) mielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżki (30 ml) syropy klonowego (lub daktylowego lub z agawy – do smaku)- można zamienić na banana
  • 100 g gorzkiej czekolady
Wykonanie:

Do blendera wlewamy mleko kokosowe, dwie szklanki mrożonych wiśni, syrop z agawy i dodajemy siemię lniane. Miksujemy na gładką masę.

Dodajemy czekoladę i pozostałe wiśnie pokrojone w niewielkie kawałki. Mieszamy i wylewamy do keksówki lub szklanego pojemnika. Wkładamy do zamrażalnika na kilka godzin (przynajmniej 4).

Przed podaniem posypujemy pokrojoną lub startą gorzką czekoladą.

Smacznego!

  • Spodobał Ci się ten przepis? To bardzo się cieszę 🙂 Będzie mi miło, jeśli skomentujesz i udostępnisz! Dzięki Tobie będzie on miał szansę dotrzeć do kogoś, kto być może potrzebuje go przeczytać.
  • Obserwuj mnie na Facebooku lamarida.pl FB
  • Śledź mnie na Instagramie lamarida.pl Instagram
  • Dziękuję i pozdrawiam! 🙂