Koktajl dyniowo-pomarańczowy, czyli jesienny napój na zdrowie

Jesień to nie tylko kolorowe liście i jesienna słota, ale również bogactwo warzyw i smaków. Jednym z nich jest dynia. A możliwości jej zastosowania w kuchni jest mnóstwo. Jednym z nich jest pyszny i zdrowy napój z dodatkiem cytrusów, zupełnie bez cukru. Idealny na śniadanie, przekąskę czy kinder party. Polecam 🙂

Inne przepisy z dynia to zupa curry, dyniowa z soczewicą, kremowa zupa, ciastka orzechowo-dyniowe, muffinki bez oleju, humus z dynią, tarta pumpkin pie, kluski dyniowe gnocchi.

Składniki:
  • 1 szklanka (240 ml) pieczonej dyni (ja używam hokkaido bez skórki)
  • 300 g obranej ze skórki soczystej pomarańczy albo mandarynki/klementynki
  • sok z połowy cytryny
  • 4 daktyle (lub więcej według smaku)
  • 1/2 szklanki (120 ml) mleka roślinnego (ja używam sojowe, owsiane lub ryżowe)
Wykonanie:

Wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować aż daktyle się dokładnie rozdrobnią i uzyskamy gładką konsystencję. Podajemy na śniadanie, jako przekąskę, idealne także na przyjęcie dla dzieci. Można przelać do butelki i zapakować do szkoły lub pracy.

Smacznego!

  • Spodobał Ci się ten przepis? To bardzo się cieszę 🙂 Będzie mi miło, jeśli skomentujesz i udostępnisz! Dzięki Tobie będzie on miał szansę dotrzeć do kogoś, kto być może potrzebuje go przeczytać.
  • Obserwuj mnie na Facebooku lamarida.pl FB
  • Śledź mnie na Instagramie lamarida.pl Instagram
  • Dziękuję i pozdrawiam! 🙂