Sałatka porowa z ananasem i żółtym serem

Sałatka porowa z ananasem i żółtym serem to ciekawe i niebanalne w smaku połączenie. Podana z pieczywem jest bardzo sycąca – w sam raz na pożywny lunch. Fajnie prezentuje się również na imprezowym stole. Polecam 🙂

Składniki:
  • 1 puszka czerwonej fasolki kidney
  • 1 puszka ananasa w kawałkach
  • 1 por
  • 15 dag żółtego sera (ja używam wegańskiego typu gouda lub cheddar)
  • 3 łyżki majonezu domowego wegańskiego
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • sól i pieprz do smaku (opcjonalnie)
Wykonanie:

Fasolę i pokrojonego w kostkę ananasa przepłukujemy wodą i odcedzamy,  ser żółty kroimy w niewielką kostkę i opruszamy mieloną papryką, a umytego pora kroimy na pół i drobno siekamy.

Wszystkie składniki wkładamy do większego naczynia, dodajemy majonez i dokładnie razem mieszamy. Można doprawić solą i pieprzem do smaku. I sałatka porowa z ananasem gotowa 🙂

Następnie albo przekładamy sałatkę do pojemników na lunch albo do salaterki i dekorujemy na przyjście gości 🙂 W obu przypadkach przed podaniem zalecam schłodzenie sałatki w lodówce przez około na godzinę.

Smacznego!

  • Spodobał Ci się ten przepis? To bardzo się cieszę 🙂 Będzie mi miło, jeśli skomentujesz i udostępnisz! Dzięki Tobie będzie on miał szansę dotrzeć do kogoś, kto być może potrzebuje go przeczytać.
  • Obserwuj mnie na Facebooku lamarida.pl FB
  • Śledź mnie na Instagramie lamarida.pl Instagram
  • Dziękuję i pozdrawiam! 🙂