Babeczki z ciasta francuskiego – przekąska na imprezę

Z gotowego ciasta francuskiego można wiele wyczarować. Przykładem mogą być takie “beczki”, które można wypełnić ulubioną pastą warzywną albo owocami. Te babeczki z ciasta francuskiego świetnie prezentują się na imprezowym stole i pysznie smakują. Polecam 🙂

Babeczki z ciasta francuskiego
Babeczki z ciasta francuskiego

Dla znawców i fanów kuchni francuskiej, te babeczki wyglądające jak beczki mogą przypominać pasztecik z ciasta francuskiego tzw. vol-au-vent, który zwykle po upieczeniu wypełnia się gorącym nadzieniem 🙂 Możecie nazywać jak chcecie 😉 

Babeczki z ciasta francuskiego
Babeczki z ciasta francuskiego
Składniki:

Ciasto:

  • świeże gotowe ciasto francuskie ze sklepu (u mnie w rozmiarze 25 x 50 cm, 375 g)

Nadzienie:

Dodatkowo:

  • 1 łyżka mleka roślinnego
  • 2 łyżki oleju roślinnego
Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C.

Ciasto wyciągamy z opakowania i kładziemy na dużej macie silikonowej. I rozpoczynamy tworzenie babeczek 🙂

W pierwszym kroku małą szklanką np. literatką albo okrągłą foremką wycinamy w cieście kółka tak, żeby były dość ciasno upakowane – jak pokazano na zdjęciu.

W kolejnym kroku usuwamy ciasto z pomiędzy wyciętych kółek.

Potem, przygotowujemy zestawy trzech krążków – jeden jest cały, a w dwóch wycinamy mniejszą foremką kółko (ja akurat użyłam butelki 🙂 )

Wycięte krążki smarujemy mieszanką mleka i oleju.

Następnie, dwa wycięte krążki układamy na pełnym i dociskamy delikatnie – jak pokazano na zdjęciu.

Tak stworzone babeczki z ciasta francuskiego układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 15 minut z termoobiegiem albo aż nasze babeczki ładnie się zarumienią.

Babeczki z ciasta francuskiego

Upieczone babeczki z ciasta francuskiego studzimy i nadziewamy ulubioną pastą np. guacamole – jak widać na zdjęciu i dekorujemy świeżymi ziołami. Można tez je napełnić słodką pastą z fasoli, kremem z batatów albo domową nutellą. Co kto lubi 🙂 

Z gotowego ciasta francuskiego „na słono” polecam również ślimaki pizzowe, gruzińskie chaczapuri , pierogi z tofu i ze szpinakiem, paszteciki z pieczarkami.

Z kolei ze słodkości polecam baklawę z orzechami włoskimi, proste ciastka z jabłkami, rogaliki z czekoladą.

Smacznego!

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *