Kruche ciasteczka Snickerdoodles

Snickerdoodles to kruche ciasteczka obtoczone w cukrze i cynamonie, bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych. Idealne do herbaty, kawy lub kakao. Pierwszy raz jadłam te ciasteczka, gdy przyniosła je dla mnie koleżanka, żeby umilić mi godziny spędzone na karmieniu nowo narodzonego syna 😀 Bardzo mi posmakowały i zagościły na stałe w domowym deserowym menu. Ostatnio uświadomiłam sobie, że jeszcze nie opublikowałam tego przepisu na blogu! Zatem teraz naprawiam to niedopatrzenie 🙂 A ciastka Snickerdoodle są bardzo proste do zrobienia, a smakują wybornie. Polecam!

Ja trochę je “uzdrowiłam” i zupełnie zweganizowałam w porównaniu do oryginalnego amerykańskiego przepisu koleżanki – używam mąki jasnej orkiszowej zamiast zwykłej pszennej, ksylitolu lub erytrytolu zamiast białego cukru i roślinnego masła wegańskiego zamiast masła krowiego. Niezmiennie jednak używam kamienia winnego* (będącego składnikiem proszku do pieczenia), bo moim zdaniem tak smakują “oryginalniej” 😀

Składniki (na około 2-4 tuzinów ciasteczek – w zależności od wielkości):

Ciasto:

  • 200 g wegańskiego masła roślinnego
  • 3/4 szklanki (180 ml) brązowego cukru np. trzcinowego
  • 2 szklanki (480 ml) mąki jasnej orkiszowej typu 700 (ewentualnie zwykłej pszennej)
  • 1 1/2 łyżeczki (7 ml) kamienia winnego* (lub proszku do pieczenia – chociaż to nie to samo)
  • 1 łyżeczka (5 ml) sody oczyszczonej
  • szczypta soli himalajskiej

Do obtoczenia ciasteczek:

  • 2 łyżki (30 ml) ksylitolu (lub innego zdrowego i drobnego białego cukru np. erytrytolu)
  • 2 łyżki (30 ml) mielonego cynamonu

* Kamień winny (sól kwasu winowego, wodorowinian potasu (ang. cream of tartar) ) to naturalny przeciwutleniacz pochodzenia roślinnego (E336), który jest produktem ubocznym, powstającym w procesie fermentacji winogron przy produkcji wina. Kamień winny jest składnikiem proszku do pieczenia. Można go kupić w stacjonarnych i internetowych sklepach ze zdrową żywnością.

Wykonanie:

Do większego naczynia wkładamy miękkie masło i cukier i miksujemy robotem ręcznym na gładką masę.

W większej misce mieszamy mąkę, kamień winny, sól i sodę. Następnie,  dodajemy do masła i cukru, a całość dokładnie miksujemy.

Do płaskiego naczynia (ja używam talerza głębokiego) wsypujemy cukier i cynamon i mieszamy. Łyżeczką (albo łyżką) nabieramy masę i formujemy kulki o wielkości orzecha laskowego (albo włoskiego).

Obtaczamy je w mieszaninie cukru i cynamonu.

Układamy w odstępach około 5 cm na wyłożonej papierem do pieczenia i lekko naciskamy formując płaskie ciasteczko.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni C z termoobiegiem przez około 8-10 minut (w zależności od wielkości).

Podajemy po przestudzeniu.

Smacznego!

  • Spodobał Ci się ten przepis? To bardzo się cieszę 🙂 Będzie mi miło, jeśli skomentujesz i udostępnisz! Dzięki Tobie będzie on miał szansę dotrzeć do kogoś, kto być może potrzebuje go przeczytać.
  • Obserwuj mnie na Facebooku lamarida.pl FB
  • Śledź mnie na Instagramie lamarida.pl Instagram
  • Dziękuję i pozdrawiam! 🙂