Czasami małe (i duże) domowe głodomorki wołają o coś pysznego do zjedzenia i to jak najszybciej. Wtedy można wysłać je do łazienki z nakazem dokładnego umycia i wysuszenia (!!) rąk (czasami o tym drugim dzieci “zapominają” 😀 ), a w tym czasie możemy przygotować taką prostą sałatkę 😉 Wystarczy pokroić kilka warzyw ze słoika, otworzyć dwie puszki warzyw konserwowych, dodać przyprawy, majonez, wymieszać i gotowe. Tak mniej więcej wygląda zrobienie sałatki z pieczarkami marynowanymi. Polecam 🙂
Inną szybką sałatką jest taka z ananasa i żółtego sera z porem, z ciecierzycy i awokado.
Składniki:
- 1 mały słoiczek pieczarek marynowanych (lub według uznania)
- 1 puszka groszku zielonego (czasami zastępuję go fasolą)
- 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
- 50-100 g wegańskiego sera żółtego (jak nie mam, to pomijam)
- kilka ogórków konserwowych z kurkumą z tego przepisu http://lamarida.pl/2017/07/31/ogorki-konserwowe-kurkuma/
- 1/2 cebuli
- 2 łyżki wegańskiego majonezu np. domowego
- czarna sól i pieprz czarny mielony (do smaku)
Wykonanie:
Pieczarki odcedzamy i kroimy w cienkie plasterki, obraną cebulę drobno siekamy, ogórki konserwowe kroimy w kostkę, a ser żółty ucieramy na dużych oczkach tarki.
Do dużego naczynia wrzucamy pokrojone pieczarki i ogórki razem z cebulą i serem. Dodajemy odcedzony groszek konserwowy i kukurydzę.
Dodajemy majonez, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. I gotowe 🙂 Szybki przepis, prawda?
Smacznego!
- Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
- Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza 🙂
- Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
- Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
- Dziękuję i pozdrawiam! 🙂