Słodko-pikantne i chrupiące tofu po koreańsku

Lubicie tofu? Dzisiaj zachęcam Was do wypróbowania Dubu-gangjeong (두부강정), czyli słodko-ostrego i jednocześnie chrupiącego tofu po koreańsku. Bardzo prosto się je przyrządza, a pasuje zarówno do obiadu jak i imprezowego menu czy lunchboxa. Polecam 🙂

Fanom koreańskiej kuchni i tofu polecam również adobo – gulasz z tofu i grzybów boczniaków.

Składniki:
  • 2 kostki twardego tofu (2 x 220 g, my lubimy wędzone 🙂 )
  • 1/4 szklanki (60 ml) mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki (60 ml) koncentratu pomidorowego lub gęstego sosu pomidorowego (passaty)
  • 1/4 szklanki (60 ml) syropu z agawy lub klonowego
  • 2-3 łyżki ostrej koreańskiej pasty paprykowej Gochujang (według uznania)
  • 2 szklanki oleju do smażenia
Wykonanie:

Uwaga: tofu powinno być twarde, aby nie rozpadło się w czasie smażenia. Polecam tofu wędzone, ale można użyć również naturalnego, ale dobrze odciśniętego z wody.

Tofu kroimy na większe podłużne kawałki – jak na zdjęciu 🙂

Do szklanego (ewentualnie plastikowego) pojemnika wsypujemy mąkę ziemniaczaną, wrzucamy kostki tofu, zamykamy pojemnik. Potrząsamy zawartością tak, żeby każdy kawałek tofu był w mące.

Na patelni rozgrzewamy olej do wysokiej temperatury. Będzie ona odpowiednia, jeśli po włożeniu kawałka tofu (trzymanego w pałeczkach lub widelcu) pojawią się bąbelki – taka praktyczna uwaga 🙂

Do dobrze rozgrzanego oleju ostrożnie wkładamy kostki tofu, skręcamy ogień na średni i smażymy ze wszystkich stron na lekko zarumieniony kolor.

Cedzakiem wyciągamy tofu z oleju i odkładamy na talerz.

Na drugą patelnię wykładamy koncentrat pomidorowy (lub gęstą passatę), syrop z agawy i kilka łyżek ostrej pasty koreańskiej (proponuję zacząć od jednej łyżki i smakować). Smażymy dosłownie 2-3 minuty cały czas mieszając aż pojawią się bąbelki. Na tym etapie możemy do sosu dołożyć usmażone wcześniej tofu, mieszać i smażyć razem przez dosłownie minutę.

Ale Koreańczcycy jeszcze raz podsmażają kawałki tofu na oleju – tak robi Maangchi i również ja 🙂 Wówczas zestawiamy sos z ognia, a znowu rozgrzewamy olej (jak opisałam wyżej) i smażymy tofu na złocisty kolor. Odcedzamy tofu z oleju i dostawiamy na sitko. Podgrzewamy sos aż pojawią się bąbelki, dodajemy podwójnie podsmażone tofu, mieszamy i smażymy przez dosłownie minutę.

Podajemy jako dodatek do obiadu np. ryżu, cukinii po koreańsku. Świetnie nadaje się również na imprezowy stół.

Dajcie znać w komentarzach, jeśli zrobiliście je w domu 🙂

Smacznego!

Przepis pochodzi od Maangchi.

  • Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
  • Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza 🙂
  • Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog FB
  • Śledź mnie na Instagramie lamarida_pl Instagram
  • Dziękuję i pozdrawiam! 🙂
image_pdfimage_print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *