Ciasto Rafaello na krakersach (bez pieczenia)

To jest taki stary-nowy przepis 馃檪 Stary, bo robi臋 to ciasto Rafaello od ponad dekady i nadal bardzo nam smakuje, a nowy przepis, bo – nie wiem jak to si臋 sta艂o – nie pojawi艂 si臋 jeszcze na blogu. Zatem nadrabiam to niedopatrzenie i dziel臋 si臋 z Wami t膮 prost膮 receptur膮 na pyszne s艂odko-s艂one ciasto Rafaello bez pieczenia. Smacznego! 馃檪

Wielbicielom kokosu polecam czekoladowo-kokosowe ciasto, kokosowo-owsiane ciasteczka. Amatorom ciast bez pieczenia polecam tart臋 Snickers, tart臋 z czekoladowym kremem z awokado, jagielnik z brzoskwiniami.

Sk艂adniki (tortownica o 艣rednicy 24 cm):

Sp贸d:

  • 1 opakowanie s艂onych krakers贸w

Masa:

  • 3 szklanki (720 ml) mleka sojowego lub migda艂owego*
  • 1 szklanka (240 ml) m膮ki pszennej lub ry偶owej
  • 1/3 szklanki (80 ml) cukru
  • ziarna z po艂owy laski wanilii (opcjonalnie)
  • 1/2 szklanki (120 ml) wi贸rek kokosowych
  • 220 g mas艂a lub margaryny ro艣linnej

Do dekoracji:

  • migda艂y w p艂atkach
  • wi贸rki kokosowe

*Nie polecam u偶ywa膰 ani napoju owsianego ani ry偶owego.

Wykonanie:

Najpierw wyci膮gamy mas艂o (lub margaryn臋) z lod贸wki na kilkana艣cie minut, 偶eby zmi臋k艂o.

Mleko, cukier, m膮k臋 i cukier waniliowy wrzucamy do garnka i mieszamy najlepiej trzepaczk膮. Stawiamy na ma艂y ogie艅 i ca艂y czas mieszamy (BARDZO WA呕NE) do uzyskania konsystencji budyniu. Odstawiamy do ostygni臋cia.

Nast臋pnie, dodajemy ciep艂e mas艂o, wanili臋 i wi贸rki kokosowe i ucieramy mikserem na jednolit膮 mas臋.

Na dnie tortownicy (lub innego naczynia) uk艂adamy warstw臋 krakers贸w na to wyk艂adamy po艂ow臋 masy, uk艂adamy znowu warstw臋 krakers贸w i reszt臋 masy.

Ca艂o艣膰 posypujemy migda艂ami i wi贸rkami kokosowymi i wk艂adamy do lod贸wki na 2 godziny.

Smacznego!

  • Spodoba艂 Ci si臋 ten przepis? To bardzo si臋 ciesz臋 馃檪 B臋dzie mi mi艂o, je艣li skomentujesz i udost臋pnisz! Dzi臋ki Tobie b臋dzie on mia艂 szans臋 dotrze膰 do kogo艣, kto by膰 mo偶e potrzebuje go przeczyta膰.
  • Obserwuj mnie na Facebooku lamarida.pl FB
  • 艢led藕 mnie na Instagramie lamarida.pl Instagram
  • Dzi臋kuj臋 i pozdrawiam! 馃檪