Wegańska strucla makowa

Wegańska strucla makowa to smakowity deser nie tylko w święta. Mój starszy syn twierdzi, że jest tak pyszna, że nie potrzebuje polewy 😀  Kto z Was chce się o tym przekonać? 🙂

wegańska strucla makowa

Fanom maku polecam również tort makowy z brzoskwiniami, makowe FIT babeczki. Warto wypróbować również ciasto „Fale Dunaju”, ciasto cytrynowe, ciasto mocno czekoladowe.

Składniki (na jeden makowiec):
  • 3 szklanki (760 ml) mąki pszennej
  • 7 g suchych drożdży
  • 2 łyżki (30 ml) mielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżki (30 ml) cukru pudru (ja używam zmielonego ksylitolu lub erytrytolu)
  • 1/4 łyżeczki (1 ml) kurkumy w proszku
  • 1 łyżeczka (5 ml) suszonej lub marynowanej drobno pokrojonej skórki z cytryny (opcjonalnie)
  • 150 g miękkiego masła roślinnego (lub margaryny roślinnej)
  • 3 łyżki (45 ml) gęstego roślinnego jogurtu naturalnego – ja używam zwykle sojowego
  • 5 łyżek (75 ml) letniej wody
  • domowa lub gotowa masa makowa z bakaliami (ja używam zwykle połowę puszki 850 g – wersja bardziej fit ;), ale można użyć więcej)
Wykonanie:

Do większego naczynia przesiewamy mąkę i cukier puder, dodajemy drożdże, siemię lniane, kurkumę i dokładnie mieszamy. Dodajemy masło, jogurt i wodę i ręką zagniatamy na niezbyt sprężyste ciasto.

Wykładamy je na stolnicę, rozwałkowujemy na duży prostokąt, pokrywamy równomiernie nadzieniem pozostawiając wolne brzegi.

Następnie zwijamy, zlepiamy końce i przenosimy do podłużnej formy wysmarowanej masłem. I strucla makowa jest gotowa 🙂

Nasz makowiec zawijany przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę (czasami na dwie jak jestem zajęta czymś innym:) ).

Pieczemy przez około 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C (ja używam funkcję góra-dół).

Po wyciągnięciu z piekarnika studzimy, można polukrować lub udekorować czekoladową polewą i posypać wiórkami kokosowymi. Dajcie znać jak wam smakuje ta strucka makowa w roślinnej wersji 🙂 

wegańska strucla makowa

Smacznego!

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *