Zupa tajska z tofu

Zupa tajska z tofu, warzywami i mlekiem kokosowym podana z mlekiem kokosowym  to pyszna propozycja na obiad, szczególnie w zimowe dni. Wyrazista w smaku, pożywna, bo pełna warzyw, doprawiona na mniej lub bardziej pikantną według uznania.  Zarówno moi goście, jak i domownicy bardzo ją polubili. Zupa tajska jest warta wypróbowania! Polecam 🙂

Zupa tajska z tofu, warzywami i mlekiem kokosowym
Zupa tajska z tofu i warzywami
Składniki:
  • 250 g małych pieczarek 
  • 1 duża cebula
  • 1 papryka słodka
  • 2 średnie marchewki 
  • 2 garście drobno poszatkowanej białej kapusty 
  • 1 szklanka (240 ml) mleczka kokosowego z puszki
  • 300 g tofu naturalnego
  • 6-8 szklanek wody
  • oliwa do smażenia
  • makaron ryżowy (do podania)
  • dwie garście świeżego szpinaku (opcjonalnie)
  • Przyprawy:
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • 2 łyżeczki pasty curry (zielonej lub czerwonej)
    • 1 łyżeczka curry w proszku
    • 1 łyżeczka kurkumy w proszku
    • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
    • papryka chilli (mielona lub w płatkach) według uznania do smaku
Wykonanie: 

Obrane, umyte i pokrojone w plasterki pieczarki smażymy na oliwie aż ładnie się zarumienią z obu stron. Po usmażeniu odkładamy.

Marchewki obieramy i kroimy na półksiężyce. Z papryki usuwamy nasiona i kroimy na cienkie paski, kapustę drobno szatkujemy.

Tofu odsączamy i kroimy na małą kostkę.

W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, wrzucamy obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy aż się zeszkli. Dodajemy marchewki, kapustę i paprykę oraz przyprawy, mieszamy i dusimy przez kilka minut. Dodajemy usmażone wcześniej pieczarki, zalewamy wodą, lekko solimy, pieprzymy i gotujemy przez około 10 -15 minut aż kapusta i marchewka będą miękkie.

Następnie, dolewamy mleko kokosowe, dodajemy pokrojone tofu, szpinak, mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Zagotowujemy i gotowe 🙂

Zupę tajską podamy z ryżem lub makaronem ryżowym.

Fanom kuchni azjatyckiej polecam również koreański gulasz tofu i kimchi, zupę miso , koreański gulasz z cukinią. Warto wypróbować także zupę z zielonego groszku, kremową zupę z pieczonego kalafiora, zupę pomidorową z kluskami i tofu, zupa z czerwonej soczewicy, zupę warzywną z połówkami grochu, kremową zupę kukurydzianą, krem z buraków i batatów.

Smacznego!

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *