Sałatka z pora i ciecierzycy

Mój mąż fanem majonezu to nie jest, ale, o dziwo, ta sałatka z pora i ciecierzycy mu bardzo smakuje. Nie wiem, może dlatego, że tak zachwyca go połączenie ostrego pora, słodkiej kukurydzy, ciecierzycy z jego ulubionymi ogórkami kiszonymi, że nie zauważa majonezu? 😉 W każdym razie chętnie ją zjada, podobnie zresztą jak reszta rodziny! Polecam ją zarówno na lunch do pracy, na pyszne śniadanko, jak i też na domową imprezę.

Jeśli lubicie pora polecam również sałatkę porową z ananasem i serem żółtym – przepis tutaj. Warto wypróbować także sałatkę z soczewicy i kapusty pekińskiej, sałatkę jarzynową z serem w kształcie bezludnej wyspy 🙂 albo fit sałatkę z komosy ryżowej.

Składniki:
  • 1 por (jasna część)
  • 1 puszka (400 ml) odcedzonej ciecierzycy*
  • 1 szklanka (240 ml) kukurydzy
  • 6 rzodkiewek (opcjonalnie)
  • 3 ogórki kiszone lub korniszony (koniecznie! :))
  • 1/2 małej cebuli
  • szczypiorek, koperek, natka pietruszki – dowolna ilość 😉
  • sól i pieprz do smaku
  • majonez:

*Zamiast ciecierzycy można użyć fasoli (gotowanej lub z puszki) – sałatka też  jest pyszna 🙂

Wykonanie:

Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę, ogórki kroimy w kostkę, rzodkiewki myjemy i ucieramy na dużych oczkach tarki.

Umytego pora przekrawamy na pół i kroimy w półksiężyce. Potem przelewamy go wrzątkiem, a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym.

Do dużego naczynia dodajemy odcedzoną kukurydzę i ciecierzycę, pokrojone warzywa, majonez i zieleninkę – może być szczypiorek, koperek lub natka pietruszki – co kto lubi.

Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce. Ale jak długo można ją tam trzymać, to Wam nie powiem, bo u mnie ta sałatka znika w ciągu jednego dnia 🙂

Smacznego!

  • Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
  • Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza 🙂
  • Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
  • Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
  • Dziękuję i pozdrawiam! 🙂