Muhammara – pasta do chleba lub dip na imprezę

Egzotycznie brzmiąca nazwa ‘muhammara’ oznacza pochodzącą z syryjskiego miasta Aleppo bardzo pożywną pastę z pieczonych orzechów włoskich i papryki. W zależności od regionu zawiera ona w sobie różne dodatki. W mojej wersji są nimi cebula, świeża bazylia i kapary. Muhammara pysznie sprawdza się jako imprezowy dip, smarowidło do chleba, sos do wrapów czy dowolnego nibymięsa. Polecam 🙂

muhammara pasta do chleba

Dzieci też mogą jak najbardziej korzystać z pysznego smaku tej zdrowej pasty – wystarczy pominąć paprykę chilli 🙂

Fanom past roślinnych do pieczywa polecam pastę ze słonecznika o smaku currypasta buraczkową, humus, czyli pastę z ciecierzycy.

Składniki:
  • 1/2 małej cebuli
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 1 łyżka kaparów
  • 2 całe grillowane papryki czerwone (ja używam zwykle grillowaną paprykę ze słoika)
  • garść świeżej bazylii
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/4 łyżeczki papryki chilli w proszku (opcjonalnie)
  • sól i pieprz do smaku
Wykonanie:

Orzechy włoskie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową. Pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez około 10 minut pilnując, żeby ich nie spalić! 🙂 Upieczone orzechy przekładamy do czystego ręcznika kuchennego, przez który “obcieramy” orzechy z przypieczonej łupki.

Cebulę obieramy i kroimy w niewielkie kawałki.

Następnie wrzucamy ją do blendera, dodając upieczone orzechy i pozostałe składniki. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy.

Możliwości podania muhammary jest bez liku 🙂 Przykładowo można rozsmarować ją na chlebku jako pastę; można podać jako dip do warzyw i nachosów na imprezowym stole; można użyć jako smarowidło do wrapów albo dodatek do nibymięsa roślinnego np. seitana.

Smacznego!

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3

7 komentarzy do “Muhammara – pasta do chleba lub dip na imprezę”

  1. Zrobiliśmy tą pastę w zmodyfikowanej wersji – ogórki konserwowe zamiast kaparów.
    Wyszła jeszcze lepsza niż się spodziewałem 😋

Skomentuj Artur Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *