O mnie

Cześć, mam na imię Mariola 🙂 Na moim blogu dzielę się przepisami na pyszne roślinne potrawy, które gotuję na co dzień swojej rodzince. Ale będzie nie tylko o tym…

Moją pasją jest eksperymentowanie w kuchni 🙂 Kilka lat temu prowadziłam swoją (nieistniejącą już) stronkę z przepisami (nie tylko roślinnymi), ale porzuciłam to, gdy zaczęły się poważne problemy zdrowotne mojego drugiego dziecka – nowo narodzonej Córeczki. Całą swoją energię skupiłam na niej, były wielomiesięczne pobyty w różnych szpitalach, mnóstwo badań i poszukiwań przyczyny, a w końcu druzgocąca diagnoza – nieuleczalna i progresywna choroba genetyczna (mikrodelecja 2q24.3), która powoduje śmiertelnie niebezpieczne dla zdrowia napady padaczkowe i upośledzenie psychomotoryczne. Dzięki wsparciu i opiece hospicjum dla dzieci Alma Spei  Córcia może przebywać razem z nami w domu. Więcej o naszych doświadczeniach można przeczytać tutaj.

Teraz, gdy całą rodzina nauczyliśmy się żyć z nieuleczalną chorobą Córeczki, a nasz Najmłodszy synek zaczyna stawiać pierwsze kroki, poczułam, że ogarnęłam sytuację na tyle, by móc reaktywować się w internecie 🙂

Zatem będzie głównie o moim wegańskim gotowaniu  i trochę o codziennym życiu rodziny z nieuleczalnie chorym dzieckiem.

Dzieląc się swoimi przepisami, chciałabym pokazać, że można z prostych roślinnych składników ugotować zdrowe i smaczne potrawy, które będą chętnie zjadane przez wszystkich członków rodziny, nawet tych typowo „mięsożernych” 🙂 . Zapraszam do kliknięcia na poniższe zdjęcia lub wybrania ulubionej kategorii znajdującej się w zakładce po prawej stronie.

Dzieląc się swoimi doświadczeniami i informacjami zdobytymi w czasie naszego towarzyszenia Córeczce w jej chorobie, mam nadzieję pomóc innym rodzinom stającym w obliczu śmiertelnej choroby dziecka czy innej bliskiej osoby. Zainteresowanym polecam zajrzeć do specjalnie dedykowanej tym zagadnieniom kategorii „Życie z letalną chorobą dziecka” lub kliknąć tutaj.

Wszystkich zapraszam również na fan page bloga na Facebook-u i zachęcam do polubienia mojej strony:) .

 

Do zobaczenia przy kolejnym wpisie 🙂

Cukinia smażona po koreańsku
Koreańska sałatka z ogórków

 

Pizza na owsianym spodzie
Seleryba – wegański zamiennik ryby

 

 

 

 

 

 

Choco slice – czekoladowy smakołyk bez pieczenia
Wegański bekon z grzybów portobello
Sałatka z batatów i czerwonych buraczków
Wegański ser bez orzechów i soi
Pysznie kuszące racuszki 🙂
Wegański quiche brokułowy