“Mamusiu, to ciacho jest na 10/10!!!” wykrzyknął mój starszy synek po pierwszej degustacji 🙂 To ciasto budyniowe na herbatnikach robiłam już kilka razy i wszystkim domownikom bardzo smakuje. Polecam, bo jest łatwe do zrobienia i pyszne 🙂
Z ciast bez pieczenia polecam również tartę Snickers, torcik czekoladowy, ciasto przekładane herbatnikami, rafaello na krakersach, czekoladowe z płatków owsianych.
Składniki (kwadratowa forma 24 cm x 24 cm):
- 3 szklanki mleka roślinnego np. sojowego
- 1 budyń bananowy (60 g) – koniecznie smak bananowy 🙂
- 1 budyń waniliowy bez cukru (60 g)
- 2 łyżki brązowego cukru (lub innego słodzidła) lub więcej – do smaku
- duża paczka herbatników wegańskich
Polewa czekoladowa:
- tabliczka gorzkiej* czekolady (100 g)
- 1/2 szklanki mleka kokosowego z puszki
- cukier lub syrop z agawy (do słodzenia)
Dodatkowo:
- orzechy do dekoracji
- mleko do moczenia herbatników
* Polecam wypróbować gorzką czekoladę z różnymi dodatkami – pyszna jest w tym cieście taka z ziarnami kakaowca albo skórką z pomarańczy
Wykonanie:
To ciasto budyniowe zamiast biszkoptów ma dwie warstwy herbatników. Każdy herbatnik zanurzamy na krótko w miseczce z niewielką ilością mleka roślinnego i układamy na dnie kwadratowej formy. Układamy dwie warstwy herbatników tak, żeby pokrywały dokładnie dno. Blaszkę odstawiamy.
Do garnka z grubym dnem nalewamy mleko, wsypujemy budyń bananowy i waniliowy, mieszamy dokładnie trzepaczką i stawiamy na średnim ogniu. Doprawiamy cukrem lub syropem z agawy do smaku. Cały czas mieszając gotujemy do uzyskania konsystencji budyniu.
Masę budyniową wylewamy ostrożnie na ułożone wcześniej herbatniki. Na wierzchu układamy pojedynczą warstwę herbatników (już nie moczymy ich w mleku). Odstawiamy ciasto budyniowe i zabieramy się za przygotowanie polewy.
W niewielkim garnku zagotowujemy wodę. W międzyczasie łamiemy czekoladę na niewielkie kawałki, wrzucamy do metalowej miski i ostrożnie układamy ją na garnku z wrzątkiem. Mieszamy aż czekolada się rozpuści. Dolewamy mleko kokosowe, mieszamy aż składniki się połączą i słodzimy cukrem lub syropem do smaku. Przepis ten już podawałam już wcześniej tutaj.
Tak przygotowaną polewę wylewamy ostrożnie na wierzch ciasta. Odstawiamy do przestudzenia, a potem wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Ciasto budyniowe przed podaniem dekorujemy mielonymi orzechami lub suszonymi owocami.
Smacznego!
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis szczególnie Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3
Chlebek bananowy piekła córka. Jest przepyszny. Teraz ja spróbuje upiec
Dziekuję za podzielenie się wrażeniami! Bardzo się cieszę, że chlebek smakował😊 Pozdrawiam 🌞
Czy można dać zwykłe mleko i inny budyń
Tak, można.
Wyszło wyśmienicie. Miałem tylko problem z budyniami, bo Winiary z cukrem ma dokładnie 60g, a ten bez cukru tylko 35g, czego oczywiście podczas zakupów nie zauważyłem 🙂 Dzięki i pozdrawiam.
Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało 🙂 Dziękuję za podzielenie się wrażeniami! Pozdrawiam 🙂
Czy herbatniki moczymy w mleku na budyń, w tych 3 szklankch?
Nie, 3 szklanki mleka używamy do ugotowania budyniu. Jak podałam w przepisie w części „Dodatkowo” potrzebujemy jeszcze „mleko do moczenia herbatników”. Pozdrawiam 🙂
Piękne! Przypomina mi krakersowe z dzieciństwa, jedno z moich ulubionych, i na takie chciałabym je właśnie trochę przerobić 😄 może się uda zamieniając budynie i nie maczajac krakersów w mleku,jak sądzisz?
Dziekuję! <3 Na krakersach to polecam takie Rafaello! http://lamarida.pl/2020/07/03/ciasto-rafaello-na-krakersach-bez-pieczenia/ Krakersów nie trzeba maczać w mleku 😉 Daj znać proszę, czy to ciasto Cię zainteresowało 🙂