Ciasto budyniowe na herbatnikach (bez pieczenia)

“Mamusiu, to ciacho jest na 10/10!!!” wykrzyknął mój starszy synek po pierwszej degustacji 🙂 To ciasto budyniowe na herbatnikach robiłam już kilka razy i wszystkim domownikom bardzo smakuje. Polecam, bo jest łatwe do zrobienia i pyszne 🙂

ciasto budyniowe na herbatnikach

ciasto budyniowe na herbatnikach

Z ciast bez pieczenia polecam również tartę Snickers, torcik czekoladowy, ciasto przekładane herbatnikami, rafaello na krakersach, czekoladowe z płatków owsianych.

Składniki (kwadratowa forma 24 cm x 24 cm):
  • 3 szklanki mleka roślinnego np. sojowego
  • 1 budyń bananowy (60 g) – koniecznie smak bananowy 🙂
  • 1 budyń waniliowy bez cukru (60 g)
  • 2 łyżki brązowego cukru (lub innego słodzidła) lub więcej – do smaku
  • duża paczka herbatników wegańskich

Polewa czekoladowa:

  • tabliczka gorzkiej* czekolady (100 g)
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego z puszki
  • cukier lub syrop z agawy (do słodzenia)

Dodatkowo:

  • orzechy do dekoracji
  • mleko do moczenia herbatników

* Polecam wypróbować gorzką czekoladę z różnymi dodatkami – pyszna jest w tym cieście taka z ziarnami kakaowca albo skórką z pomarańczy

Wykonanie:

To ciasto budyniowe zamiast biszkoptów ma dwie warstwy herbatników. Każdy herbatnik zanurzamy na krótko w miseczce z niewielką ilością mleka roślinnego i układamy na dnie kwadratowej formy. Układamy dwie warstwy herbatników tak, żeby pokrywały dokładnie dno. Blaszkę odstawiamy.

Do garnka z grubym dnem nalewamy mleko, wsypujemy budyń bananowy i waniliowy, mieszamy dokładnie trzepaczką i stawiamy na średnim ogniu. Doprawiamy cukrem lub syropem z agawy do smaku. Cały czas mieszając gotujemy do uzyskania konsystencji budyniu.

Masę budyniową wylewamy ostrożnie na ułożone wcześniej herbatniki. Na wierzchu układamy pojedynczą warstwę herbatników (już nie moczymy ich w mleku). Odstawiamy ciasto budyniowe i zabieramy się za przygotowanie polewy.

W niewielkim garnku zagotowujemy wodę. W międzyczasie łamiemy czekoladę na niewielkie kawałki, wrzucamy do metalowej miski i ostrożnie układamy ją na garnku z wrzątkiem. Mieszamy aż czekolada się rozpuści. Dolewamy mleko kokosowe, mieszamy aż składniki się połączą i słodzimy cukrem lub syropem do smaku. Przepis ten już podawałam już wcześniej tutaj.

Tak przygotowaną polewę wylewamy ostrożnie na wierzch ciasta. Odstawiamy do przestudzenia, a potem wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Ciasto budyniowe przed podaniem dekorujemy mielonymi orzechami lub suszonymi owocami.

Smacznego!

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis szczególnie Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3

10 komentarzy do “Ciasto budyniowe na herbatnikach (bez pieczenia)”

  1. Wyszło wyśmienicie. Miałem tylko problem z budyniami, bo Winiary z cukrem ma dokładnie 60g, a ten bez cukru tylko 35g, czego oczywiście podczas zakupów nie zauważyłem 🙂 Dzięki i pozdrawiam.

    1. Nie, 3 szklanki mleka używamy do ugotowania budyniu. Jak podałam w przepisie w części „Dodatkowo” potrzebujemy jeszcze „mleko do moczenia herbatników”. Pozdrawiam 🙂

  2. Piękne! Przypomina mi krakersowe z dzieciństwa, jedno z moich ulubionych, i na takie chciałabym je właśnie trochę przerobić 😄 może się uda zamieniając budynie i nie maczajac krakersów w mleku,jak sądzisz?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *