Home Śniadanie Domowa granola

Domowa granola

1 komentarz

Granola, czyli mieszanka płatków zbożowych, orzechów i suszonych owoców opiekana z dodatkiem słodkiego syropu i pasty z prażonych nasion sezamu, dzięki czemu jest chrupiąca i słodka. Polecam ten prosty przepis na zdrową przekąskę, nie tylko dla dzieciaków 🙂 

To nasza ulubiona przekąska, którą można chrupać przez cały dzień i o każdej porze 🙂 Świetnie nadaje się na szybkie w przygotowaniu śniadanie – wystarczy zalać granolę mlekiem i gotowe! Dobrze sprawdza się jako słodka przekąska po obiedzie, a totalną furorę robi “w trasie” – wybieranie orzeszków czy rodzynek z pudełeczka z granolą potrafi na długo zająć dzieciaki i dać nieco odetchnąć rodzicom 😉

Składniki:

  • 3 szklanki (720 ml) płatków owsianych górskich
  • 2 szklanki (480 ml) ryżu preparowanego
  • 1/2 szklanki (120 ml) wiórek kokosowych (opcjonalnie)
  • 1/2 szklanki (120 ml) słonecznika
  • 1/2 szklanki (120 ml) pestek dyni (lun orzeszków ziemnych)
  • 1/3 szklanki (80 ml) rodzynek
  • 1/3 szklanki (80 ml) migdałów pokrojonych w większe kawałki
  • 10 śliwek suszonych pokrojonych w większe kawałki
  • 1 łyżeczka (5 ml) cynamonu
  • szczypta soli (opcjonalnie)
  • 1/2 szklanki (120 ml) syropy z agawy (lub klonowego)
  • 3 łyżki (45 ml) pasty tahini (pasty z prażonych nasion sezamu – opcjonalnie)

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 150 stopni C.

W dużej misce mieszamy suche składniki.

Polewamy mokrymi składnikami i “wmasowujemy” je aż całkowicie pokryją suche składniki (ja używam rękawiczek 🙂 ). Jeśli masa jest za sucha to należy dodać więcej syropu.

Całość wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (ja używam silikonowej maty) i dokładnie dociskamy, aby całość była gęsto upakowana.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 25-30 minut.

Po wyjęciu czekamy aż ostygnie (zwykle nie udaje powstrzymać, by nie skosztować, bo trudno jest się oprzeć :)). Polecam włożenie przestygniętej granoli do szczelnych pojemników np. słoików, dzięki czemu nie traci ona nic ze swej chrupkości ( “chrupowatości”, jakby powiedział mój przedszkolak 🙂 ).

Do chrupania polecam również prażona ciecierzycę, domowy popcorn.

Smacznego!

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku - kliknij tutaj, aby dowiedzieć się jak to zrobić. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy. Pięknie dziękuję!

1 komentarz

Orzechowe jabłka - przepis na potworną przekąskę :) - Lamarida.pl 26 października, 2017 - 3:56 am

[…] domowa granola według tego przepisu […]

Reply

Zostaw komentarz

* Dodając komentarz zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych w celu publikacji komentarza zgodnie z Polityką prywatności

Lamarida to blog o wegańskim gotowaniu  i o codziennym życiu rodziny z nieuleczalnie chorym dzieckiem

Moje tłumaczenie wartościowej książeczki o wadach genetycznych już w księgarniach!!!

© All Right Reserved.

 
 

 

 

Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.