Granola, czyli mieszanka płatków zbożowych, orzechów i suszonych owoców opiekana z dodatkiem słodkiego syropu i pasty z prażonych nasion sezamu, dzięki czemu jest chrupiąca i słodka. Polecam ten prosty przepis na zdrową przekąskę, nie tylko dla dzieciaków 🙂
To nasza ulubiona przekąska, którą można chrupać przez cały dzień i o każdej porze 🙂 Świetnie nadaje się na szybkie w przygotowaniu śniadanie – wystarczy zalać granolę mlekiem i gotowe! Dobrze sprawdza się jako słodka przekąska po obiedzie, a totalną furorę robi “w trasie” – wybieranie orzeszków czy rodzynek z pudełeczka z granolą potrafi na długo zająć dzieciaki i dać nieco odetchnąć rodzicom 😉
Składniki:
- 3 szklanki (720 ml) płatków owsianych górskich
- 2 szklanki (480 ml) ryżu preparowanego
- 1/2 szklanki (120 ml) wiórek kokosowych (opcjonalnie)
- 1/2 szklanki (120 ml) słonecznika
- 1/2 szklanki (120 ml) pestek dyni (lun orzeszków ziemnych)
- 1/3 szklanki (80 ml) rodzynek
- 1/3 szklanki (80 ml) migdałów pokrojonych w większe kawałki
- 10 śliwek suszonych pokrojonych w większe kawałki
- 1 łyżeczka (5 ml) cynamonu
- szczypta soli (opcjonalnie)
- 1/2 szklanki (120 ml) syropy z agawy (lub klonowego)
- 3 łyżki (45 ml) pasty tahini (pasty z prażonych nasion sezamu – opcjonalnie)
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 150 stopni C.
W dużej misce mieszamy suche składniki.
Polewamy mokrymi składnikami i “wmasowujemy” je aż całkowicie pokryją suche składniki (ja używam rękawiczek 🙂 ). Jeśli masa jest za sucha to należy dodać więcej syropu.
Całość wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (ja używam silikonowej maty) i dokładnie dociskamy, aby całość była gęsto upakowana.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 25-30 minut.
Po wyjęciu czekamy aż ostygnie (zwykle nie udaje powstrzymać, by nie skosztować, bo trudno jest się oprzeć :)). Polecam włożenie przestygniętej granoli do szczelnych pojemników np. słoików, dzięki czemu nie traci ona nic ze swej chrupkości ( “chrupowatości”, jakby powiedział mój przedszkolak 🙂 ).
Smacznego!
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3
Jeden komentarz do “Domowa granola”