Home Receptury na obiad Tarta wytrawna, czyli wegański quiche brokułowy

Tarta wytrawna, czyli wegański quiche brokułowy

2 komentarze

Tarta wytrawna, inaczej quiche (czyt. kisz), tradycyjnie składa się z kruchego słonego ciasta i mięsnego lub warzywnego nadzienia zalanego masą jajeczno-śmietanową. A że my preferujemy wersję czysto roślinną, to w niej znajdziecie sycące ziemniaki, dużo brokuła, smakowite grzyby (albo inne ulubione warzywa) w bazyliowo-oreganowej masie z tofu. Brzmi smakowicie, prawda? 🙂 

tarta wytrawna
Tarta wytrawna z brokułami

Wprawdzie gdy pierwszy raz pomyślałam o zrobieniu quiche, to wydawało mi się to zbyt skomplikowane: trzeba wyrabiać ciasto, a mnie nawet do pizzy się nie chce i robię ją na owsianym spodzie. Ale długo nie mogłam się opierać i gdy już raz wypróbowałam tę wegańską tartę wytrawną, to od tego czasu piekę go regularnie. Okazało się bowiem, że wyrobienie ciasta to prosta i szybka sprawa, a nadzienie też przyjemnie się robi. Słowem, nie taki diabeł straszny jak go malują 🙂 

Składniki:
Ciasto:
  • 2 szklanki (480 ml) mąki pszennej
  • 3 łyżki (45 ml) oliwy
  • 2/3 szklanki (160 ml) wody
  • szczypta soli
Nadzienie:

Warzywa:

  • 1 cebula
  • 2 łodygi selera naciowego (lub biała część pora)
  • 5 dużych białych pieczarek (czasami zastępuję je marchewką lub papryka słodką albo cukinią)
  • 1/2 większego brokuła
  • 3 średnie ziemniaki
  • garść szpinaku lub jarmużu
  • pieprz
  • sos sojowy do smaku
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego do smażenia

Masa tofu:

  • 300 g tofu o smaku naturalnym
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 3 łyżki wody (lub więcej)

* Powyższy zestaw warzyw można modyfikować według upodobań i zawartości lodówki 😉 W mojej tarcie zawsze są brokuły i ziemniaki, ale seler naciowy czasami zastępuję porem albo pomijam, a brak grzybów uzupełniam startą na grubych oczkach marchewką, papryką słodką pokrojoną w kostkę lub cukinią pokrojoną w plasterki. 

Wykonanie:

Mieszamy składniki na ciasto i wyrabiamy aż będzie sprężyste. Wykładamy je na blaszkę do tarty dokładnie dociskając i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 10 minut.

W czasie, gdy ciasto się piecze przygotowujemy nadzienie. Najpierw obieramy cebulę i ziemniaki i kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy ze skórki, i kroimy w plasterki, selera myjemy i drobno kroimy. Szpinak/jarmuż myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Brokuła dzielimy na niewielkie koszyczki.

Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i smażymy aż się zeszkli. Następnie dodajemy pieczarki, ziemniaki i selera i smażymy aż warzywa zmiękną. W razie potrzeby podlewamy wodą. Dodajemy brokuła i szpinak i smażymy jeszcze przez kilka minut.

Do blendera wkładamy tofu połamane na niewielkie kawałki, dodajemy sos sojowy, wodę i przyprawy i miksujemy na gładką masę. Gdy jest za sucha (w zależności od użytego tofu) dolewamy niewielką ilość wody i jeszcze raz miksujemy.

Masę dodajemy do usmażonych warzyw i dokładnie mieszamy. Następnie, przekładamy na podpieczony spód, wyrównujemy i pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 40-45 minut. 

Tarta wytrawna świetnie nadaje się zarówno na lunch, obiad lub kolację. Wspaniale komponuje się z curry z czerwonej soczewicy i czerwonymi buraczkami. Bardzo dobrze też smakuje na zimno i dlatego świetnie się sprawdza na przyjęciu czy innym wesołym zgromadzeniu 🙂

Praktyczna uwaga:

Jeżeli chodzi o przechowywanie quiche w lodówce, to polecam zawinac go szczelnie w folię aluminiową, żeby ciasto nie wyschło. Potem wystarczy podgrzać w piekarniku albo nawet na patelni na małym ogniu.

Polecam również wytrawne babeczki. Warto też wypróbować zapiekankę z salsą albo makaronową z tofu.

Smacznego!

* Inspiracją dla mnie był Peaceful Cuisine.

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku - kliknij tutaj, aby dowiedzieć się jak to zrobić. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy. Pięknie dziękuję!

2 komentarze

Gojda 18 lutego, 2019 - 1:37 pm

Dziekuje bardzo za inspirujace kulinarne vege-pomysly !!!
Z przyjemnoscia odkrylam Pani strone 🙂
pozdrawiam
Gojda

Reply
Lamarida 18 lutego, 2019 - 1:58 pm

Dziękuję za miłe słowa! Bardzo się cieszę i życzę smacznego 🙂

Reply

Zostaw komentarz

* Dodając komentarz zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych w celu publikacji komentarza zgodnie z Polityką prywatności

Lamarida to blog o wegańskim gotowaniu  i o codziennym życiu rodziny z nieuleczalnie chorym dzieckiem

Moje tłumaczenie wartościowej książeczki o wadach genetycznych już w księgarniach!!!

© All Right Reserved.

 
 

 

 

Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.