Tofu z warzywami lubią wszyscy, także członkowie naszej dalszej rodziny. Można je serwować z chlebem albo z makaronem. Polecam wypróbować 🙂
Polecam również zapiekankę makaronową z tofu, słodko-pikantne tofu po koreańsku, pasztet z pieczarek i tofu, tofu z brzoskwiniami w sosie curry, sałatkę z brokuła i wędzonego tofu, adobo – gulasz z tofu i grzybów, koreańskie bulgogi z tofu.
Składniki:
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 5 pieczarek
- 1 duża marchewka
- 1/4 małej główki kapusty
- 1 mały brokuł
- cukinia/por/seler naciowy – opcjonalnie – wszystkie warzywa dozwolone 🙂
- 1 opakowanie ulubionego tofu (300 g)
- 2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
- 2 łyżki sosu tamari (lub sojowego w wersji z glutenem)
- 2 suszone lub 1/2 świeżej papryki chilli (opcjonalnie)
- sól i pieprz do smaku
- olej lub woda do smażenia
Wykonanie:
Czosnek i cebulę obieramy: czosnek drobno siekamy drobno, a cebulę kroimy w wiórka. Pieczarki obieramy i kroimy na cienkie plasterki, a kapustę szatkujemy. Opłukujemy brokuła i obieramy marchewkę; brokuła łamiemy na niewielkie koszyczki, a marchewkę ucieramy na grubych oczkach tarki.
Tofu odsączamy z zalewy i kroimy na kilkumilimetrowe plastry. Ja wtedy zwykle posypuję je papryką – niech sobie czekają aż podsmażą się warzywa.
Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i czosnek i smażymy aż cebula się zeszkli. Dodajemy pieczarki i smażymy przez kilka minut. Teraz też jest dobry moment, by dodać papryczki chilli, jeśli lubicie.
Następnie, dodajemy marchewkę i kapustę i smażymy kilka minut, co jakiś czas mieszając, podlewając wodą w razie potrzeby. Dodajemy brokuły, tofu, sos sojowy, całość delikatnie mieszamy, by nie połamać plasterków tofu i smażymy aż brokuł zmięknie.
Tofu z warzywami podajemy z chlebem albo ugotowanym makaronem ryżowym. Wspaniale nadaje się na lunch do pracy lub obiad.
Smacznego!
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3