Tofu z warzywami

Tofu z warzywami lubią wszyscy, także członkowie naszej dalszej rodziny. Można je serwować z chlebem albo z makaronem. Polecam wypróbować 🙂

Tofu z warzywami

tofu z warzywami

Polecam również zapiekankę makaronową z tofusłodko-pikantne tofu po koreańskupasztet z pieczarek i tofutofu z brzoskwiniami w sosie curry, sałatkę z brokuła i wędzonego tofu, adobo – gulasz z tofu i grzybów, koreańskie bulgogi z tofu.

Składniki:
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 pieczarek
  • 1 duża marchewka
  • 1/4 małej główki kapusty
  • 1 mały brokuł
  • cukinia/por/seler naciowy – opcjonalnie – wszystkie warzywa dozwolone 🙂
  • 1 opakowanie ulubionego tofu (300 g)
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
  • 2 łyżki sosu tamari (lub sojowego w wersji z glutenem)
  • 2 suszone lub 1/2 świeżej papryki chilli (opcjonalnie)
  • sól i pieprz do smaku
  • olej lub woda do smażenia
Wykonanie:

Czosnek i cebulę obieramy: czosnek drobno siekamy drobno, a cebulę kroimy w wiórka. Pieczarki obieramy i kroimy na cienkie plasterki, a kapustę szatkujemy. Opłukujemy brokuła i obieramy marchewkę; brokuła łamiemy na niewielkie koszyczki, a marchewkę ucieramy na grubych oczkach tarki.

Tofu odsączamy z zalewy i kroimy na kilkumilimetrowe plastry. Ja wtedy zwykle posypuję je papryką – niech sobie czekają aż podsmażą się warzywa.

Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i czosnek i smażymy aż cebula się zeszkli. Dodajemy pieczarki i smażymy przez kilka minut. Teraz też jest dobry moment,  by dodać papryczki chilli, jeśli lubicie.

Następnie, dodajemy marchewkę i kapustę i smażymy kilka minut, co jakiś czas mieszając, podlewając wodą w razie potrzeby. Dodajemy brokuły, tofu, sos sojowy, całość delikatnie mieszamy, by nie połamać plasterków tofu i smażymy aż brokuł zmięknie.

Tofu z warzywami podajemy z chlebem albo ugotowanym makaronem ryżowym. Wspaniale nadaje się na lunch do pracy lub obiad.

Smacznego!

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *